Totochefen reder ut Top 7

,

I lördags var det premiär för ATG:s nya spel Top 7.
Något som förvånade många var att tre spelare lyckades pricka sju rätt, medan ingen alls fick sex rätt.
Vi låter ATG:s totochef Markus Wahlman reda ut hur det kunde gå till.
– Det är många saker som är unika för Top 7 och speciellt utdelningsmodellen. Vi har sett det här i våra simuleringar även om det är ovanligt.

Alla som spelat V75 eller liknande spelformer vet att den dagen man prickar sju rätt så tillkommer även ett antal sexor och femmor, förutsatt att man inte lämnat in en enkelrad.
Därmed blir det om inte teoretiskt så i alla fall praktiskt taget omöjligt att det skulle vara fler spelade rader med sju rätt än med sex.
Att inte samma princip gäller för Top 7 blev mycket tydligt i premiäromgången.
– Oavsett vilken kupong du spelar så kan man inte samtidigt ha både sex och sju rätt. Anledningen är att man att man bara har en kombination kvar när man fått in de fem främsta, säger Markus Wahlman.
Orsaken är att Top 7 räknas från “toppen”. Missar man vinnaren får man noll rätt, oavsett hur resten av kupongen ser ut.
Jämför det med V75 där man kan spricka i första avdelningen men ändå få sex rätt.
– För vana spelare kan det här se väldigt märkligt ut så man kan säga att reklamen “Glöm allting du lärt dig om spel på hästar” säger en hel del. Det finns mycket som är unikt med Top 7.
– Men det enklaste sättet att förstå är att gå in på atg.se och titta på utdelningsmallarna. Då blir det tydligt hur många vinstkombinationer det är för varje kupong. Men att det blir fler med sju rätt än med sex som i lördags kommer att vara mycket ovanligt.

Kan inte förlora på att få fler rätt
Det som inträffade i lördags var att samtliga tre vinnande system, som kostade 24, 48 respektive 96 kronor att lämna in, hade spelat med King City som sjua. Rent matematiskt är chansen till detta 1 på 216.
– Jag har sett betydligt mer osannolika utfall under mina år på ATG, 1 på 216 är inte så konstigt om man är luttrad i branschen, säger Wahlman som är redo för andra scenarion med “konstiga” utdelningar.
– En sak som vi sett i våra simuleringar är att utdelningen för exempelvis fyra rätt skulle kunna vara högre än för fem rätt. Men där har vi byggt in en garanti genom omfördelning som gör att ett rätt till alltid ger minst tio procent mer betalt. Det skulle vara väldigt orättvist om en spelare förlorar en del av sin vinst för att denne prickar fem rätt istället för fyra.
Lördagens tre vinnare med sju rätt belönades med mellan 397 758 till 402 796 kronor, beroende på vilket system de valt.
– Det är så spelet är utformat. Det ska gå att vinna mycket pengar med en liten insats.

Rättar till redovisningen i tv
Däremot var det en detalj som Marcus Wahlman inte var tillfreds med i premiären.
– Redovisningen i tv blev inte lyckad eftersom man kunde få uppfattningen att det inte fanns någon kvar med sex rätt. Det borde givetvis framgått att det fanns tre system med chans på sju rätt i det läget. Men det är något vi ska gå igenom på måndag och rätta till nästa vecka.

Robin Johansson, Kanal 75