Toppinsats av Earl Simon

,

Det bjöds på högklassiga tävlingar på Vincennes även veckan efter Prix d’Amerique.
Svenskägde Earl Simon imponerade stort då han mosade storfavoriten Looking Superb i Prix de l’Amitie FrancoAfricaine.
Bakom svarade Mindyourvalue W.F. för en storstilad upphämtning efter galopp.

Earl Simon och Jarmo Niskanen. Maria Holmén, TR Bild.


Jarmo Niskanens Earl Simon har genom hela karriären varit i ett smått unikum i jämnhet och verkar nu på väg att utvecklas till en internationell stjärna.
Förra veckans plusbetonade tredjepris i Prix de Luxembourg följdes upp av en urstark prestation då körande Franck Ouvrie parkerade utvändigt ledande Looking Superb och reglerade fjolårets Prix d’Amerique-tvåa efter behag. Hotet kom istället från vasst spurtande Valokaja Hindö, men Earl Simon sträckte på sig till segerchecken på cirka 400 000 kronor.
Hästen som varit på prispallen i 26 av karriärens 30 starter och nu passerade sju miljoner kronor insprunget har aldrig tävlat utanför Frankrike, men Jarmo Niskanen har tidigare i vinter uttryckt intresse för att prova sin stjärna på svensk mark under säsongen.
När Mindyourvalue W.F. återvänder hemåt får vi se. Klart är i alla fall att Robert Berghs Vincennes-specialist hittat toppformen igen. En startgalopp kostade 40 meter och möjligheten att utmana Earl Simon, men hästen fullföljde strålande till tredjepriset värt 125 000 kronor för Björn Goop.

Svenskar körde mot varandra
Prispengar blev det även för Jägersro-duon The Bucket List F. och Speedy Face som körde tufft mot varandra om ledningen i ett sexåringslopp. Den förre fick överta kommandot via snabba 1.12,8 första 1 200 meterna, men när utvändige storfavoriten Violetto Jet tryckte till runt slutsvängen fanns inget svar.
Istället vann Speedy Face Skåne-duellen då han slog sig förbi sin landsman kort före mål i kampen om fjärdepriset.
Violetto Jet segrade på 1.12,9/2 700 meter och fick motsvarande 350 000 kronor.
Med Prix d’Amerique-vinnaren Face Time Bourbon på sidlinjen fick Frankrikes övriga femåringselit äntligen en chans att kämpa om en segercheck, i detta fall värderad till knappa halvmiljonen.
Den gick till favoriten Falcao de Laurma – för övrigt den senaste häst att besegra Face Time Bourbon på fransk mark, i januari i fjol – på snygga 1.11,8/2 700 meter för Franck Nivard.

Robin Johansson, Kanal 75