Topphästar drar igång franska vintermeetinget

,

På onsdag sparkar vintermeetinget igång på Vincennes.
Bahia Quesnot, Cleangame, Davidson du Pont och Looking Superb är några av tungviktarna som drabbar samman i premiärdagens Prix de Cevennes.

Cleangame och Jean Michel Bazire. Lars Jakobsson/TR Bild.


Nästan 400 miljoner kronor i prispengar ska delas ut under 90 tävlingsdagar när den franska nationalarenan för travsport betar av sin högsäsong.
De flesta loppen är förbehållna den franska “rasen”, men utländska hästar har tillträde till totalt 160 lopp och det är förstås företrädesvis där som de svensktränade hoppen kommer att dyka upp.
Något sådant finns inte med i onsdagens huvudlopp, men väl norskägde Looking Superb – fjolårets sensationstvåa i Prix d’Amerique.
Dennes tränare Jean Michel Bazire dominerade förra vintermeetinget med eftertryck och sätter tonen med ytterligare tre hästar i Prix de Cevennes, där han själv väljer att sitta upp bakom vinstmaskinen Cleangame.
Hästen som galopperade på väg mot titeln i Masters-finalen, som istället gick till svenske Propulsion, har återtagit segerstaplandet efter det, men är i egenskap av valack utesluten från de största loppen i vinter.
Det är inte fjolårets Prix d’Amerique-fyra Davidson du Pont som gör andra starten efter långt uppehåll och körs av Nicolas Bazire.
Stenhårda globetrotter-stoet Bahia Quesnot, som slutade trea i Olympiatravet, var med i Elitloppet, tog silvret i Masters-finalen och närmast kommer från galopp i VM-loppet i New York finns också med på startlinjen.
Noterbart är att samtliga dessa fyra är anmälda med skor vilket kan öppna upp för någon uppstickare. Kanske Tony Gio, som besegrade den senare tragiskt förolyckade Aubrion du Gers i debuten för Sebastien Guarato i somras och närmast kommer från seger i ett större lopp på Le Croise-Laroche där han tog skalpen på Bold Eagle.
Nästan en halv miljon kronor väntar vinnaren i loppet som avgörs över 2 850 meter.

Kopierar Solvalla
En nyhet är att tioåriga hästar, som tidigare fallit för åldersstrecket vid årsskiftet, nu tillåts fullfölja hela vintermeetinget, som pågår till 29 februari.
Det innebär att elvaåringar i teorin kan kvalificera sig för Prix d’Amerique, även om det näppeligen finns någon veteran med tillräcklig löpgnista kvar.
Nytt för i år är också att man kommer att köra tre förmiddagslopp under själva Prix d’Amerique-dagen, efter dessa följer en längre paus för invigning innan tävlingarna återupptas. Ett koncept likt det Solvalla körde under elitloppssöndagarna, men nu har övergivit.
Kvalificeringarna till Prix d’Amerique körs som tidigare där det första av de fyra “B-loppen” Grand Prix de Bretagne avgörs 17 november.
De två ytterligare kvalificeringsloppen, Criterium Continental för fyraåringar och Prix Tenor de Baune för femåringar, körs 22 december.
Här förväntas Conrad Lugauers Campo Bahia och Pasi Aikios Who’s Who kämpa om varsin direktbiljett till det stora slaget 26 januari.

Robin Johansson, Kanal 75