Tisdagar ny tävlingsdag för Solvalla

,

Solvalla kommer att satsa på tisdagstävlingar med höga prispengar och stor sport nästa år.
Nationalarena kommer även vara del av V86-tävlingarna med Xpress på onsdagar.

LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2017-09-15.


Det är Svensk Travsports styrelse som på fredagen beslutat om förändringarna när det gäller Solvallas tävlingsdagar 2018. Ett uppdrag Svensk Travsport haft, att hitta en lösning där tävlingsschemat kan anpassas så att Solvalla får en egen tävlingsdag.
– I och med styrelsens beslut får Solvalla bättre förutsättningar att utvecklas som tävlingsarena och axla sin roll som nationalarena. Samtidigt kan V86 med Xpress behållas och fortsätta att utvecklas som den viktigaste spelformen efter V75. I år har V86 ökat omkring 20 procent och enligt ATG står möjligheten att spela Tillsammans för ungefär hälften av den ökningen. Men det beror också på flera positiva aspekter av Xpress som exempelvis att spelet går fort och har bra geografisk spridning vilket uppskattas av kunderna. Svensk Travsport vill inte börja peta i den spelprodukt som går bäst just nu, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport i en pressrealese.

Solvallas tävlingsschema 2018
2018 kommer Solvallas tävlingsprogram innehålla 35 tisdagskvällar och 37 onsdagskvällar med V86 Xpress, som banan delar med Åby, Jägersro och Bergsåker.
Solvalla kommer även köra elva V75-omgångar, tre lunchtävlingar och fyra breddloppsdagar.
Solvallas nya tävlingsprogram innebär automatiskt att andra banor påverkas. Jägersro kommer fortsatt att ha tisdagar som sin huvudsakliga tävlingsdag, men med vissa ändringar. Ungefär tio tisdagkvällar är det Jägersro som kör tävlingar med extrahöga prispengar och större lopp och under 10-15 veckor tävlar man samtidigt som Solvalla, som så kallad V5-bana. Jägersro behåller också sina Xpress-onsdagar.
– Uppdraget var att stärka Solvallas roll som nationalarena och oavsett vilket beslut som fattats innebär det en oundviklig negativ påverkan på andra banors tävlingskalender. I det här fallet är det framförallt de banor som normalt tävlar på tisdagar, Axevalla och Sundbyholm, som drabbas och det är vi medvetna om. Vi har därför valt att lägga fyra av tisdagskvällarna med höga prispengar på Axevalla och Sundbyholm, säger Johan Lindberg.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75