Timoko får sluta på topp

,

En sagolik karriär är över.
Dubble elitloppsvinnaren Timoko har gjort sin sista start.

I lördags vann Timoko och Björn Goop ett lopp i Cagnes-sur-Mer i Nice i en start som annonserades ut som hästens sista i hemlandet Frankrike.
Som tioåring skulle hästen inte ha fått tävla i Frankrike nästa år och många trodde att Timoko skulle få fortsätta 2018 i bland annat storloppen i Skandinavien.
Men så blir det inte. På torsdagen gick Timokos ägare och tränare Richard Westerink ut i franska medier och berättade att karriären är över.
– Han har visat tecknen på att han börjar bli trött en tid nu, men han har alltid kommit tillbaka. Nu har han inte återhämtat sig lika bra och han var heller inte lika mjuk som han brukar i lördags. Därför får det vara nog nu. Han förtjänar all respekt. Och livet tar inte slut bara för han slutar tävla då han ju fortfarande arbetar som avelshingst, sa Richard Westerink till franska tv-kanalen Equidia.

Överraskade i Elitloppet
Timoko var järnhästen som började tävla som tvååring och överraskningsvann Elitloppet som tioåring i år.
Björn Goop har varit förstekusk på hästen de senaste åren och bland många stora triumfer håller tränaren de båda elitloppssegrarna tillsammans med Björn Goop som de största.
Den franske hästen tog 36:e seger på 101 starter i karriären som inbringat 48,5 miljoner. Timoko är den vinstrikaste travaren i Frankrike genom tiderna.

Mikael Wikner, Kanal 75