Amalia Larsson segerdefilerar med Eskils Oda som blev årets första treåringsvinnare

Tidiga talangen Oda slog dom allihop

,

Ett löfte bland många eller rent av en kulltopp?
Nyblivna treåriga kallblod som slår äldre hästar är det något speciellt med och helt klart var det ett löfte som presenterade sig i Skellefteå på söndagen.
– Att det dessutom handlar om ett sto gör ju inte saken sämre, säger kallblodsexperten B-O Månsson om Skellefteåtränade Eskils Oda.

Amalia Larsson segerdefilerar med Eskils Oda som blev årets första treåringsvinnare


Under söndagen var det dags för debut hemma på Skellefteåtravet för treåriga stoet Eskils Oda som inte bara vann loppet och slog äldre hästar utan också gjorde det med plus i kanten.
Unga samboparet Klas Wahlberg och Amalia Larssons Eskils Oda blev första treåringsvinnaren i Sverige 2023 på kallblodssidan.
“Oda” som hon kallas kort och gott vann i en oansträngd stil på tiden 1.36,0 över 2140 meter. Loppet under breddloppsdagen i Skellefteå innehöll betydligt äldre hästar som inte kommit så långt i sina karriärer. Favorit i loppet var fyraårige hingsten Sjöli Morten tränad av Roger Nilsson som var spelfavorit i loppet.
Eskils Oda slog dem allihop. Körande Amalia Larsson tog det lugnt från början och körde sig till ledningen efter ett halvvarv och stannade där loppet ut. Segertiden skrevs till fina 1.36,0 över 2140 meter.
– Jag satt som bara och höll i henne. Visserligen hann jag bli orolig sista meterna och tänkte att jag hade bjudit in Sjöli Morten. Men det var ganska lugnt. Jag hade bestämt mig för att ha is i magen och lita på Oda och hon gjorde ju loppet på egen hand, säger Amalia Larsson som tränar och äger tillsammans med sambon Klas Wahlberg.
Skellefteåamatören Klas Wahlberg är färsk i travet. Rollen som tränare har blivit hans när sambon haft småbarnsbestyr.
Att Eskils Oda kunde skrittas av banan och var lugn efter loppet är Klas extra nöjd med.
– Hon är ju lugn och förståndig men man vet ju aldrig ändå med unghästar. Hon är anmäld till alla de stora loppen. Det är långt till kvalen på Dannero i juli men det är målet i alla fall, säger han syftande på kvalet till Kriteriestoet i sommar.

“Kul med en snackis”
B-O Månsson är redaktör för kallblodföreningen Sleipners medlemstidning “Kallblodstravaren” och kan mycket om den kalla rasen.
Månsson såg loppet i efterhand på datorn och blev glad.
– En kul grej med en riktig snackis en vanlig februaridag i Skellefteå. Det är rätt ovanligt med så här tidiga vinnare även om det så klart funnits treåringar som vunnit tidigare på året historiskt sett, säger Månsson, inom travet sportchef på banorna Solänget, Dannero och Östersund.

Kommer utvecklingen?
Även om Eskils Oda enligt Månsson är ett löfte av stora mått ges så klart inga garantier om fortsättningen.
– Det vet ju alla att hur det är med hästar som springer väldigt mycket på talang. Man vet ju inte utvecklingspotentialen. Om några starter kommer det naturligtvis ut andra treåringar som är minst lika bra. Känslan är dock bra så här långt. Hon
springer ju 1.33 sista varvet och svarar fyraåringen som gått i rygg, det är en väldigt ovanlig prestation. Hästen togs ju lugnt från början och behövde inte göra något för att komma till ledningen. Sedan sprang hon bara på av egen kraft och lust. Det syntes att hon ju ville springa så här fort den här hästen och tyckte det var kul, säger B-O Månsson.
Skellefteåhästen är inte den första startande kallblodiga treåringen i landet i år. Det finns en treåring till som visat sig på banorna. Gävletränaren Lina Tallbergers hingst Myrsjös Favorit har hunnit med tre starter i år och blivit femma och sjua och oplacerad.

Mikael Wikner, Kanal 75