En rafflande duell och en historisk vinnare.
Dubai World Cup levde upp till alla förväntningar när Thunder Snow blev den förste att hemföra loppet två gånger.

Thunder Snow och Christophe Soumillon. Dubai Racing Club.


Aldrig har det delats ut mer prispengar under en hästkapplöpningsdag än det gjorde under lördagen i Dubai.
Över 325 miljoner kronor fanns i priskistan på Meydan och den allra största checken skrevs ut till arrangörerna själva.
Hemmastallet Godolphin, som styrs av Dubais härskare Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, tog sin åttonde inteckning i loppet man gjort till ett av världens största.
Men för första gången var det en titelförsvarare som gick segrande sedan Thunder Snow betvingat loppets stora överraskning Gronkowski.
Segermarginalen blev en kort nos sedan belgiske superjockeyn Christophe Soumillon fått ta fram alla sina knep i en episk duell där hästarna löpte sida vid sida upploppet ner.
– Förra året vann vi från ledningen med många längder. Idag fick vi fightas hårt. Jag red honom som i derbyt för tre år sedan. Det var väldigt hårt att komma förbi och jag såg väl mer ut som en hinderjockey sista biten. Men man måste göra något annorlunda för att få honom att springa, förklarade Soumillon innan han gjorde ett segerskutt i sadeln.
Segern var värd nästan 70 miljoner kronor och tränaren Saeed bin Suroor var samlad efter sin nionde inteckning i loppet.
– Det är en väldigt modig häst som alltid gör sitt bästa. Han har kommit tillbaka efter resan till USA och gjorde nu det som ingen annan häst har klarat av, att vinna två gånger. Jag är väldigt glad att vi kunde vinna igen.

Europa väntar för japanskt supersto
Det blev även skandinaviskt jubel sedan norskfödde jockeyn William Buick skött sina kort prickfritt och gjort segerrycket 300 kvar på Old Persian i Sheema Classic. Tränar gör Charlie Appleby och även här äger Godolphin, som totalt tog hem fyra av de nio löpningarna.
Men allra gladast var kanske ändå de tillresta japanerna och kretsen kring Almond Eye.
Fantomstoet gjorde sitt första framträdande på den internationella scenen och levde upp till förväntningarna då hon trots en löpning i tredjespår runt om enkelt avgjorde Dubai Turf.
– Almond Eye kan uppfylla alla mina drömmar. Nu åker vi till Europa och siktar på Prix de l’Arc de Triomphe, sade tränaren Sakae Kunied vars häst tjänat drygt 90 miljoner kronor på sina åtta starter.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad mars 30, 2019 20:38 via Kanal75

Dagens tävlingar