Taktisk fullträff öppnade för Duke Derby

,

En fint som gick hem.
Duke Derby knäppte favoriten Hurricane Red i Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning.
– Vi var överrens om att försöka missa starten och tvinga någon annan upp i front, förklarade Per-Anders Gråberg sin briljanta taktik.

Duke Derby och Per-Anders Gråberg tog hem SKånska Fältrittsklubbens Jubileumslöpning på Jägersro. (arkivbild)


Endast fyra hästar fanns på startlinjen under torsdagens huvudlöpning på Jägersro.
Det hindrade inte loppet från att bli sevärt och högdramatiskt.
Efter en nästan stillastående start där första 400 meterna passerades på drygt 27 sekunder var det Jacob Johansen som bestämde sig för att ta kommandot med Hurricane Red.
Runt slutsvängen kom utmaningen från Bokan, men sedan denne avfärdats verkade allting klart för den äldste av loppets tre svenska derbyvinnare.
Då dök Duke Derby upp.
Efter att ha haft fullt upp att hänga med fick den Niels Petersen-tränade femåringen upp farten när Per-Anders Gråberg kastade sig ut till attack kort före mål.
– Jag pratade med Niels och vi var överrens om att vi måste försöka missa starten och tvinga någon annan upp i front. Nu var det Jacob som gick dit och det passade oss perfekt, förklarade Gråberg sitt taktiska genidrag och fortsatte:
– I sista sväng dras tempot upp lite extra och jag behöver 100 meter för att få igång min häst, men mitt på upploppet när vi får luckan känner jag att han börjar ta i. Sista 150 var väldigt komfortabla.
Segern var värd 360 000 kronor.

Två till för Petersen
Lite plåster på såren blev det för Johansen och tränaren Lennart Reuterskiöld Jr sedan Mrs Loreen haft ett uppförstorat målfoto på sin sida efter en häftig duell med Free Ride i Sydsvenskan Scania Sprint.
– En fantastisk häst som aldrig gör bort sig. Jag beundrar henne, berömde “Junior” stoet som fick 100 000 kronor och nu ståtar med 12 segrar på 16 starter.
Lika stora förstapris fanns på spel i Algarve Guld respektive Stig Holms Memorial för tvååringarna.
Och som så ofta när det vankas storlopp var det Niels Petersen som hand om dessa.
Silver Ocean utklassade sina konkurrenter under Elione Chavez medan Lady of Course och Per-Anders Gråberg kunde slugga sig främst trots en störning på upploppet.
V64-raden betalade 1 949 kronor för sex rätt.

Robin Johansson, Kanal 75