Svenskt St Leger till succé-norskan

,

Det blev norskt i Svenskt St Leger.
Cathrine Erichsens storfavorit Lord Divine lekte hem den klassiska löpningen för treåringar för jockeyn Nelson De Souza.
Ännu ett storlopp bärgat för Erichsen som bland annat låg bakom skrällen i Stockholms Stora pris i somras och nu lägger ett riktigt succéår bakom sig.


45-oddsaren Coprahs seger i Stockholms Stora pris i juni var en av de största skrällarna i loppets historia.
Segern var norskan Cathrine Erichsens penningmässigt största i karriären och säsongen har fortsatt i ungefär samma spår.
För några veckor sedan vann Erichsen-stallets Easy Road lopp på Ascot i England och till söndagens klassiker Svenskt St Leger på Bro Park kom USA-importen Lord Divine med en färsk seger i Norsk St Leger i ryggen.
Nelson De Souza avvaktade länge som femte-sjätte ekipage över de 2800 meterna och Lord Divine skulle visa sig överlägsen när slutstöten sattes in i början av upploppet. 300 000 kronor var segern värd.
Cathrine Erichsens häst var en av dagens största favoriter, spelad på 53 procent på V64.
– Lite nervöst. Det är inte alltid behagligt att vara så stor favorit men det gick bra. Jag tror att han får gå till vinterferie nu. Han hade en jobbig start på säsongen då han var mycket sjuk och han förtjänar en vintervila nu för att kunna utvecklas ytterligare mot nästa år, sa Erichsen.

“Allt har gått vår väg”
Omtalade IKC Racing och svenske Inge Knutssons satsning på galoppen har stänkt mest på Cathrine Erichsens stall och i år har norskan tagit upp kampen mot Skandiaviens stora.
– Vi har bra hästar och bra ägare, samtidigt som vi är ett bra team som jobbar hårt. En annan bidragande orsak till att det gått så bra är att vi haft friska hästar i stort sett hela säsongen. Så allt har liksom gått vår väg i år, summerade Cathrine Erichsen.

Hemmaseger i SM
Bro Park bjöd på både god och stor sport rakt igenom den här söndagen.
I SM Classic över 2100 meter blev det hemmaseger. Maria Sandh-tränade El Abandonados toppeninsats som fyra i Stockholm Cup gjorde den femårige valacken till söndagens största favorit (65 procent).
El Abandonado ledde varje meter av SM-loppet och stack undan till slut före positive Hidden Hero som spurtade till andraplatsen en bit före de övriga. I sadeln satt Carlos Lopez.
– Han är super och vi hade också stora förväntningar på honom efter loppet han gjorde i
Stockholm Cup. Vi har skrattat lite och sagt varför inte Dubai i vinter? Men man ska komma dit med en häst som kan konkurrera också, inte åka för åkandets skull, sa Maria Sandh som hoppas att El Abandonado blir inbjuden.
– Det skulle vara skönt att åka till ett varmare land – det är kallt här hemma nu!

Överlägset i Vinterfavoriternas
Söndagens storloppskavalkad på Bro Park avslutades med årets största lopp för tvååringar i Sverige, Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris.
Även här blev det favoritseger i form av norske Trouble of Course. Per-Anders Gråberg red ett snyggt invändigt lopp och Trouble of Course blev dagens mest överlägsna vinnare.
Niels Petersen som vunnit loppet 2013 och 2015 triumferade alltså även i årets upplaga av Vinterfavoriternas Pris, med 300 000 kronor i förstapris.
Hans Adielsson vann SM för tvååriga hästar med Golden Dollar. I sadeln satt Martin Rodriguez. SM för amatörryttare vanns av Daniel Wirenstål och Mykita som vann mycket knappt före Josephine Chini och hästen True Elegance. Madeleine Smith tränar vinnaren.

Mikael Wikner, Kanal 75