Svenskt rekord för derbykungen

,

Dubbla derbysegrar i år.
På fredagen luftade Öystein Tjomsland fyraårige kallblodskanonen Nordsjö Odin på hästens andra hemmabana på Bergsåker och det slutade med seger på ett nytt svenskt rekord.
– Det ser ut som om vi har en framtida elithäst i den här.

Nordsjö Odin och Öystein Tjomsland efter segern i Svenskt Kallblodsderby i Östersund.


Elva lopp kördes på Bergsåker i Sundsvall på fredagskvällen. I samtliga tävlade kallblod. Sleipnerdagen kördes för femte året och liksom i premiärupplagan 2015 noterades ett nytt svenskt rekord i Stora Fyraåringsloppet.
Öystein Tjomsland och ägargänget i “Bergsåker Open Trotters” har vunnit derbyt i både Sverige och Norge i år med Nordsjö Odin.
Hästen hade inte startat sedan den heroiska insatsen i norska kallblodsderbyt i början av september, men kunde ändå vinna loppet för fyraåringar med krafter sparade.
Nordsjö Odin forcerades till ledningen 1700 meter från mål och fick dra undan sista 600-700 meterna av loppet till seger med många längder. Segertiden 1.24,9 över 2660 meter var ett nytt svenskt rekord för fyraåriga utländska hingstar och valacker över distansen.
– Han är lik sin pappa Tekno Odin med den löpstyrkan han har. Det är en våldsamt bra häst. Han hade fått ta det lugnare efter derbysegern så lite orolig var jag men han vann med ganska mycket sparat i alla fall, sa Öystein Tjomsland i vinnarcirkeln.
I 2015 års upplaga av Stora Fyraåringsloppet vann Jomar Blekkan med Järvsörappen på rekordtiden 1.25,1 över distansen. Nu kapade landsmannen Nordsjö Odin “utlänningarnas” rekord.
– Det ser ut som om vi har en framtida elithäst i den här, summerade Öystein Tjomsland.

Vinterpäls och ur form
Sleipners Nordiska Kamp var kvällens storlopp sett till prispengarna.
150
000 kronor belönades åttaårige Art Nökkve med för årets första seger. En jätteskräll signerad Håkan Skoglund som följde med i rygg på finske gästen Joriini i tredjespår på den sista bortre långsidan och tog sig säkert förbi.
– Han satte vinterpäls i augusti och tappade formen. Att han skulle kunna vinna i dag trodde jag inte, sa Håkan Skoglund.
Loppet var händelserikt. Finske gästen Joriini tapper och något av moralisk vinnare. Granetta galopperade stort från start och kom tillbaka starkt till tredjeplatsen. Pave Faks galopperade med segern på gaffeln i den sista kurvan. Pydin och Tangen Haap långt ifrån form.

Kallblodsseger för Redén
Solvallatränaren Daniel Redén och Stall Zet köpte in sig i ett kallblod för ett par veckor sedan. Norske Bokli Rapp N.O. har varit i stallet lika länge.
Det blev seger direkt i första starten i nya regin i ett försök i Dubbelcupen. Örjan Kihlström avvaktade i tredjeparet utvändigt och ekipaget såg ut som loppets vinnare redan 300 meter från mål.
– Hästen var verkligen fin. Han kändes bra hela vägen – stark och rejäl och avgjorde på ett fint sätt, sa Kihlström.

Jättesänkning av Mustang
Bergsåkers Stora Femåringspris blev en helnorsk uppgörelse. Jan Roar Mjölneröd tog ledningen med Grislefaksen G.L., släppte till värsta hotet Stumne Fyr och tog sig förbi i de absolut sista stegen. Grislefaksen G.L. fick 100
000 kronor för triumfen.
Amatören Lars-Erik Karlsson med licens i Bollnäs har i många år varit framgångsrik med egna uppfödningar på kallblodssidan. Treårige Mustang har han emellertid fått ta över och under året haft en hel del huvudbry med.
Elva starter, två segrar och endast ett felfritt lopp var Mustangs årsfacit inför fredagen. Lars-Erik Karlsson var ensam med valacken på startvolten och i ett lopp där det kördes passivt på en del händer kunde överraskningen Mustang tåga undan och vinna enkelt på nya rekordet 1.27,5 över 2140 meter. En rekordsänkning med över 3,5 sekunder!
100
000 kronor var segern värd i Medelpads Hästavelsförenings Avelslopp.
Tre försökslopp med avslutande final ingick i tävlingskvällen. Silver Jossan, Valle Hugo och Gullkongen blev försöksvinnarna. Finalen med 75
000 kronor till vinnaren vanns av Öystein Tjomsland och Valle Hugo.

Mikael Wikner, Kanal 75