Svenskorna rider mot världsstjärnor på Bro Park

,

Vid invigningen av den nya galoppbanan Bro Park rider Josefin Landgren och Anna Pilroth i det svenska laget som utmanas av fem kvinnor av högsta internationella klass.
– Vi svenska lärlingstjejer kommer att få det tufft, men det ska bli ruskigt spännande, säger Josefin Landgren.


Josefin Landgren, 25, kommer från Höör, mitt i Skåne, och är uppvuxen tillsammans med ishockeyspelande bröder, men hockey lockade aldrig utan för Josefin var det hästarna som drog.
– Jag började tidigt med ponny och tyckte om att hoppa. Bara att få vara tillsammans med hästarna var spännande.
Efter ett succéår som amatör 2015 (15 segrar på 53 starter och över en halv miljon inridet) valde hon att ta steget över som lärling – och hon har redan börjat klättringen mot sin stora dröm; att bli en proffsjockey.
19:e juni blir en höjdpunkt i karriären. Under ledning av Inez Karlsson (som Josefin aldrig träffar utan mest sett i Mästarnas Mästare) ska hon försvara de svenska färgerna i “Female Jockey Challenge” vid invigningen av Bro Park.
– Jag har inte varit ute på Bro Park utan det blir mycket nytt den dagen. Och lite nervöst, men det är nog bara nyttigt, säger Josefin Landgren.

Fart och fläkt
Jämngamla Anna Pilroth från Larv testar gärna gränserna i hög hastighet.
Motorcykel, fallskärmshoppning, häcklöp, barbacka ridning och givetvis helt vanliga galopplopp.
Som dotter till Stig Pilroth och Bodil Blomqvist har det alltid funnits hästar i hennes liv. Det började med små A-ponny och träning för Ylva Lovén-Swärd.
– Mamma och pappa sa till mig att jag först och främst skulle lära mig vanlig ridning.
Sen vandrade hon genom ponnyalfabetet; A, B, C och D innan hon köpte sig sin första egna stora häst, den var tänkt som ridhäst men hamnade på tävlingsbanan.
Kanske är det lite typiskt för Anna. Fart och fläkt, testa något nytt.
– Jag fick möjligheten att rida en jockeyturnering i Peru. Det gick jättebra och jag har varit tillbaka där och ridit. Det finns en fantastisk ordning och reda där, något för oss att ta efter.
Anna berättar att loppen rids utan sadel, barbacka på både två- och treåringar. Hästarna sköts perfekt, är skolade och bara en sådan detalj som att alla på banan gå omkring i flip-flop utan att riskera något.
Men nu gäller det alltså utmaningen av att försöka besegra några av världens främsta kvinnliga jockeys vid invigningen av Bro Park.
– Jag har bara sett Bro Park från utsidan, men jag tror att det blir ett jättelyft. Får försöka ta mig dit och provrida bara för att känna innan tävlingen. Men hela grejen känns “skithäftig”.
Övriga deltagare i det svenska laget är Fanny Olsson, Malin Holmberg och Annie Nilsson Lindahl.

Fakta: Internationella laget
Danielle Johnson, Nya Zeeland, var championjockey förra året och ligger i nuläget trea i årets championat. Har vunnit över 600 lopp varav flera med Grupp 1-status.
Chantal Kruse Sutherland, USA/Kanada, har över 900 segrar. Har vunnit ett flertal Grupplopp (även Grupp 1) och ridit penningstinna Dubai World Cup. Utanför banan har hon varit med i både TV-serien Luck och Dokumentärserien Jockeys.
Josephine Gordon, England, har ridit mer än 30 vinnare bara i år och har av John Red, BHA’s lärlingscoach, fått omdömet: “Josephine Gordon is the best”
Anastasia O’Brien, England, kommer från en välkänd galoppfamilj med pappa Aidan (tränare) i spetsen. Väckte stor uppmärksamhet då hon som första kvinna red Grupp 1- löpningen Irish Oaks för två år sedan.
Maija Vance startade som lärling på Nya Zeeland 2009 och vann över 100 lopp under de första två åren. Fortsatte sin framgångsrika karriär i Australien där hon bland annat vunnit ett prestigefullt Magic Million lopp.
Lagledare för det internationella laget är Englands segerrikaste kvinnliga jockey Hayley Turner.

Anders Engman