Svenska tog hem jockey-VM

,

Josefin Landgren kan titulera sig världsmästare.
Genom två segrar red hon hem VM för kvinnliga jockeys på Bro Park under söndagen.
– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta – jag är helt överlycklig!, sa svenskan.


Det blev en spännande uppgörelse när Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship avgjordes genom fem löpningar i Stockholm på söndagen. Många nationer var med och slogs om titeln, däribland regerande världsmästaren Maryline Eon från Frankrike. Men segern gick till Sverige och Josefin Landgren.
Svenskan inledde och avslutade mästerskapet med seger. Det första loppet tog Josefin Landgren hem tillsammans med Lars Kelp-tränade Varlo.
– Jag sa till mig själv när jag gick ut att får jag vinna första löpet så blir det en kick resten av dagen, sa en lättad jockey.
Det blev dock en hård och tajt kamp om mästartiteln. Victoria Mota från Brasilien vann det andra löpet och inför det sista och avgörande ledde brasilianskan med två poäng före svenskan.

Fight in i det sista
Josefin Landgren red ett avvaktande lopp med Patrick Wahls Castillo men in på upploppet spurtade ekipaget ned konkurrenterna och glädjen var total.
– Jag är hur glad som helst. Det här var verkligen det jag ville och jag har jobbat hårt för det. Jag har fått mycket hjälp av Fredrik, sa den nyblivna världsmästaren och jockeycoachen Fredrik Johansson hyllade sin adpet.
– Jag trodde faktiskt att hon var slagen mitt i svängen, det såg lite segt ut där men hon kämpade på. Hon har jobbat stenhårt och fick betalt i dag. Jag är superstolt.
Envisheten som bärgade såväl segern som VM-titeln tänker 27-åringen spinna vidare på.
– Jag tar med mig mycket men framförallt den fighting spiriten som jag hade i sista löpet. Jag gav mig bara tusan på att det skulle gå, konstaterade Josefin Landgren.
Victoria Mota slutade sex poäng bakom och knep silverplatsen i jockey-VM. På bronsplats kom Sara Vermeersch. Belgiskan vann det fjärde löpet med Sublissimo som tränas av travtränaren Daniel Redén. Anna Pilroth, som också representerade Sverige, slutade på fjärdeplats.

Slutställning i Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship 2018
1. Josefin Landgren, Sverige, 54 poäng
2. Victoria Mota, Brasilien, 48 poäng
3. Sara Vermeersch, Belgien, 40 poäng
4. Anna Pilroth, Sverige, 36 poäng
5. Georgia Cox, England, 23 poäng
6. Mickaëlle Michel, Frankrike, 21 poäng
7. Ina Veronika Toverud, Norge, 20 poäng
7. Maryline Eon, Frankrike, 20 poäng
9. Stefanie Koyuncu, Tyskland, 17 poäng
10. Danielle Johnson, Nya Zeeland, 14 poäng

Gina Söderlund, Kanal 75