Om en månad körs Prix d’Amerique.
I helgen vässar de båda stora svenskhoppen formen.
Propulsion förgyller lördagens V75-omgång på Romme medan Readly Express drar ner till Frankrike.

Utvändige Propulsion betvingar Readly Express i årets upplaga av Åby Stora Pris. I helgen tävlar de båda giganterna på varsitt håll som uppladdning inför Prix d’Amerique. TR Bild.


Det är elva månader sedan Readly Express satte fransmännen på plats och tog hem världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique.
En prestation som i högsta grad är i ropet med tanke på att den gav körande Björn Goop en nominering till Jerringpriset, där han tillhör de åtta som fortfarande kan vinna.
Readly Express har inte synts på tävlingsbanan sedan segern i Svenskt Mästerskap på Åby 13 oktober, men hästen är anmäld till söndagens Prix de Bourgogne på Vincennes och enligt Travronden bestämde sig tränaren Timo Nurmos för start efter att ha kört ett jobb på självaste julafton.
– Jag har kört intervaller med Readly Express i dag och han var jättefin. Transporten ner till Frankrike går i morgon bitti, på juldagen, säger Nurmos till Travronden.
Prix de Bourgogne körs över 2 100 meter med autostart och det blir första gången som Readly Express får testa den kortare distansen på Vincennes stora bana.

Varit hos veterinären
Annars var Propulsion hästen som dominerade de svenska storloppen under sommar och höst.
Hästen radade upp sex raka segrar som tillsammans gav över sju miljoner kronor innan han åkte på pumpen från svårt utgångsläge i gulddivisionsfinalen på Solvalla i slutet av november.
Daniel Redén deklarerade tidigt att uppladdningen inför Prix d’Amerique denna gång kommer att ske på svensk mark och på lördag är han en av blott sju deltagare i gulddivisionen på Romme.
– Hästen fick ta en sväng till veterinären efter loppet senast. Som alla elitidrottare så slits det en aning av att tävla och vi har jobbat lite grann med ett av hans framknän, berättar Redén som inte spikat sitt uppladdningsschema inför sista söndagen i januari.
– Jag kan inte svara på hur många ytterligare starter det blir inför Prix d’Amerique. Vi tar ett lopp i taget och utvärderar. Hästen känns i alla fall väldigt fin igen och det ska bli roligt att starta på Romme.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad december 25, 2018 13:18 via Kanal75

Dagens tävlingar