Svenska hästar står ”billigare inne” i Frankrike nästa år

,

Svenska kronan har försvagats gentemot euron men stärkts mot den norska respektive danska valutan. Det betyder att svenska hästar får lägre startprissumma när de tävlar i Frankrike medan norska och danska hästar får det i Sverige och tvärtom.

LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2018-01-05.


Det europeiska travförbundet, UET, har fastställt växlingskursen som ska gälla inom travsporten för nästkommande år, det meddelar Svensk Travsport på travsport.se. Från årsskiftet kommer 1 euro vara värd 9,96 kronor vilket betyder att kronan har försvagats något.
Eftersom kronan är mindre värd gentemot euron nästa år betyder det att svenska hästar kommer att få lägre startprissumma i Frankrike och därmed stå billigare inne i franska lopp.
En häst som tjänat en halv miljon kronor kommer att ha 50 200 euro i prissumma, i år hade samma summa räknats om till 51 200 euro.

Tvärtom i Norge och Danmark
På samma sätt kommer norska och danska hästar att stå billigare inne i Sverige eftersom den svenska kronan har förstärkts gentemot den norska och danska kronan.
Störst skillnad blir det för de norska hästarna. En häst som tjänat 100 000 norska kronor kommer att ha 101 790 svenska kronor på kontot, att jämföra med 108 550 svenska kronor som är fallet i år.
Svenska hästar tävlande i Norge eller Danmark får istället en högre startprissumma i respektive land nästa år, detsamma gäller för franska och finska hästar som tävlar i Sverige.
Det är enbart startprissumman som påverkas av UET:s fastställda växlingskurser, prispengar räknas alltid om enligt den aktuella valutan.

Gina Söderlund, Kanal 75