Svensk seger i danska kriteriet

,

Cuba Libre Ice och hans tränare Johan Untersteiner ordnade blågul seger när Danskt Travkriterium avgjordes i Köpenhamn på söndagen.

Johan Untersteiner vann danska kriteriet med Cuba Libre Ice. LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2017-10-15.


Rafflande upplopp verkar vara Johan Untersteiners grej i år. För en dryg månad sedan vann han Svenskt Travderby med Cyber Lane efter stor dramatik och i danska kriteriet var det dags igen. På den sista bortre långsidan attackerade Untersteiner från tredje par utvändigt med Cuba Libre Ice och när hästarna dundrade in i slutkurvan var han framme utvändigt om ledande Confidence. Dessa två utkämpade sedan en ursinnig tvekamp och det var först strax före mål som Cuba Libre Ice kopplade grepp.
– Det var en spännande upploppsfight, sa Johan Untersteiner.
– Jag var osäker när det var 200 meter kvar. Jag kände att jag hade lite kvar att köra med men han sprang och hackade lite i travet så jag fick sitta och passa honom lite och kunde inte släppa åt honom. Men 100 kvar kände jag att det kanske går det här för jag såg att Confidence började bli lite trött där framme och det gick precis.

Styrkan främsta egenskapen
Johan Untersteiner ropade in Cuba Libre Ice på den danska kriterieauktionen för två år sedan för cirka 60
000 kronor. Inga stora pengar för en häst som nu kan titulera sig kung bland Danmarks treåringar.
– Jag kände tidigt att det är rätt så bra styrka i hästen och jag hade tro på att han skulle kunna tillhöra de bästa i Danmark. Precis som jag sa efter försöket tror jag bara att den långa distansen i finalen var en fördel. Över medeldistans hade det nog blivit svårt att vinna i dag men den långa distansen avgjorde till hans fördel.
Cuba Libre Ice landade på 1.14,3 över 2
500 meter med autostart och förstapriset uppgick till närmare 400
000 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75