Svante Båth fyrfaldig vinnare

,

Svante Båth igen. För andra året i rad och för fjärde gången totalt vann unghästspecialisten Svenskt Uppfödningslöpning.
Global Welcome gjorde allt grovjobb själv när han imponerade i det klassiska tvååringsloppet.
– Det är styrka och inställning som utmärker honom, sade kusken Erik Adielsson efter segern som var värd 1,4 miljoner kronor.

Under en rosaskimrande himmel avgjordes den 89:e upplagan av Svenskt Uppfödningslöpning på Jägersro under lördagseftermiddagen.
Det blev en dramatisk inledning när Teton Lindyman inte ville vända upp och starten återkallades. När hästarna körde upp mot startbilen för andra gången sågs istället favoriten Smokin Joe galoppera men fann rätt aktion innan fältet släpptes iväg. Lutfi Kolgjini kunde överta ledningen efter 500 meter, med andrahandsfavoriten Global Welcome och Erik Adielsson utvändigt.
In på upploppet satt Erik Adielsson bakom en löpsugen tvååring som imponerande stort när han slog klorna i ledaren och sedan gick ifrån till en övertygande seger.
– Det är en riktigt rejäl häst, 500 meter kvar funderade jag nästan på om det kunde vara så här enkelt, sade segerkusken Erik Adielsson som förra året även styrde Svante Båth-tränade Coin Perdu till seger i det klassiska tvååringsloppet.
Även Svante Båth berömde sin tvååring efter loppet.
– Det var väldigt imponerande faktiskt. Han är en riktig, riktig kämpe.
Det här var Global Welcomes femte seger i sin sjätte start. Eftersom hästen är med i premiechansningen uppgick prischecken till 1,4 miljoner kronor.
Bakom Global Welcome spurtade Attraversiamo till en andraplats vilket gav Svante Båth, som hade kvalat in fem hästar till finalen, en dubbelseger. Fortune Mearas slutade fyra medan de övriga två slutade oplacerade.
Tredjeplatsen knep stoet Racing Brodda med tränaren Mattias Djuse i sulkyn.

Koljgini ramade in V75
Lutfi Kolgjini kunde räkna in två tränarsegrar på V75 och det var sonen Adrian Kolgjini som styrde in dem båda.
I den V75-1 kunde den storväxta Neelix efter en perfekt start spåra från start till mål och lämnade fältet bakom sig med flera längder.
– Det kan vara en derbyhäst absolut, sade segerkusken Adrian Kolgjini om treåringen som tog karriärens sjätte seger.
I gulddivisionen som avslutade V75-omgången imponerade Dante Boko stort när han utklassade konkurrenterna tillsammans med Adrian Kolgjini, som kunde bjuda på segergest. Det handlade om uppvisning i spets från start till mål och segermarginalen blev dryga 40 meter.

I övrigt noterade vi…
…att favoriten Man Of Steel dominerade den andra avdelningen och öppnade de första 500 metrarna på kilometertiden 1.08,0 och varvade på 1.10,7. Med luft ner till fältet vann Man Of Steel på tiden 1.12,2.
– Just de tiderna var jag väl inte så nöjd med. Han blev alldeles för hetsig med halvstängt huvudlag. Jag förbannade mig själv att jag satt på det där jävla huvudlaget, men det gick bra ändå, sade kusken och tränaren Stefan Persson som även är delägare.
… att Robert Bergh efter ett halvvarv i V75-3 resolut körde sig till ledningen med Angle Of Attack. Omgångens största favorit lämnade konkurrenterna i sista sväng.
– Han är som en annan häst när går först. Han blir som en katt, sade Robert Bergh.
…att Demolition Man F. blev en av fem V75-segrare från spets denna lördagen sedan Peter Untersteiner kört offensivt. Lördagens gladaste segrare var Halmstadamatören Bengt A Nilsson.
– Helt overkligt…jag vaknar väl sedan. Det är nästen en lite kelegris hemma, ändå springer han så bra. Det här är det största jag vunnit, sa en överlycklig Bengt A Nilsson.
…att V75-omgången bjöd på en riktig skräll och den kom i V75-6 där Peter Ingves lotsade 18-oddsaren Juan först i mål. Christian Lindhardt tränar vinnaren.
…att utdelningen på sju rätt på V75 blev 23 396 kronor. Sex rätt gav 183 kronor och fem rätt gav 21 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75