Svanstedts försteman flyttar hem

,

Oskar Florhed, försteman hos Åke Svanstedt sedan 2014, har beslutat sig för att flytta hem till Sverige igen efter sammanlagt fem år i USA.
– Jag kommer nog aldrig kunna tacka Åke nog för de här åren men det känns som att fem år här borta räcker för mig.

Oskar Florhed flyttar hem till Sverige igen. Lars Jakobsson, TR Bild.


Efter fem år i USA, varav de senaste fyra åren hos Åke Svanstedt, flyttar alltså Ödeshög-bördige Oskar Florhed tillbaka hem till Sverige. USA äventyret började hos Jonas Czernyson där han var försteman i ett år för att sedan återvända till sina gamla arbetsgivare Svanstedt. Oskar arbetade hos Åke Svanstedt i Sverige mellan 2008-2013, där fick han köra hästar som Rutger Raket, Niller och eliloppshästen Finders Keepers.
– Min passhäst Rutger Raket var nog den som satte mitt namn på kartan kan man säga. En annan passhäst där var Hepburn Broline och det kan vara det allra snabbaste stoet jag suttit bakom. Då har jag ändå suttit bakom så pass fartfyllda ston som Maven och Dorsay hos Jonas Czernyson, världsrekordhållerskan Plunge Blue Chip hos Åke Svanstedt och till och med Daniel Redéns toppmärr Double Exposure som jag vann ett kvallopp med på The Red Mile, säger Oskar som alltså fick chansen att köra åt några av de största amerikanska tränarna också några gånger.
– Jag fick chansen att köra en riktigt bra märr som hette Handover Belle åt Ron Burke på Meadowlands en gång och det slutade med seger på 1.09,9 vilket också var jättekul. Ännu snabbare gick det när jag körde en treårig passgångare åt Tony Alagna i ett av de stora årgångsloppen på The Red Mile. Körde kilometertiden 1.07,7 och då kändes det verkligen att det gick undan säger Oskar Florhed.

Vunnit stakeslopp
I USA – catchdrivernas förlovade land – har det av naturliga skäl blivit färre lopp körda för Oskar även om han vunnit stakeslopp med Åkes Ice Attraction och även med Olle Levéns svenskfödda Maharajah-dotter Midnight Express.
– Här i USA har Åke varit som en väldigt bra kompis, mer som extrapappa än som en chef faktiskt. Jag har fått ett stort ansvar och kommer nog aldrig kunna tacka Åke nog för de här åren.
– Men “Sverige är Sverige “och jag känner att jag vill hem och jobba där igen nu. Exakt vad jag kommer göra är inte spikat men jag är öppen för förslag så om nån är intresserad får de gärna höra av sig avslutar Oskar.

Henrik Lundell, Kanal 75