Superlöftet dansade undan till åttonde raka – “Helt fantastisk”

,

Läckerbiten A Sweet Dance bjöd på en ny suverän uppvisning.
Likt en prima ballerina dansade hon undan till sin åttonde raka seger på Solvalla för en lyrisk Johnny Takter.
– Det känns som en undantagshäst. Hon är helt fantastisk, berömde Takter.

Det är Helena Burman på Jägersro som tränar superlöftet A Sweet Dance. Det treåriga stoet tog sin åttonde raka seger när hon vann Sommarfavoriten för ston – i oerhört imponerande stil. Från åttondespåret bakom startbilen hittade Johnny Takter ner i tredje par utvändigt, som sedan blev andra par utvändigt efter ett varv. När Takter drog i högertömmen åttahundra meter kvar växlade A Sweet Dance konkurrenterna i ett nafs och bara flög till ledningen halvvarvet kvar. Hon stack obesvärat ifrån till en överlägsen seger på nya rekordet 1.12,6 över distansen 2140 meter med bilstart. Detta efter en avslutning på under 1.08 sista sjuhundra metrarna. Tvåa blev Evelyn från ledningen.
– Hon är helt underbar och kan allt. Det är Lina som sköter henne och hon gör ett fantastiskt arbete och jag försöker att matcha henne förståndigt, sa Helena Burman.

“Inte många som har den tekniken”
Johnny Takter strödde ännu mer superlativer över hästen.
– Det är såna man går upp på morgonen för och man ser fram emot att köra såna hästar. Det är en helt otrolig häst, sa Johnny Takter.
– Hon kändes lika fin som vanligt men det är inte så lätt att göra det. Hon har varit med i de här loppen som har varit rätt tuffa. Men det känns som en undantagshäst som hon känns nu. Jag har känt innan att hon har en växel till som de andra inte har. Det är inte många som kan speeda som hon som har den tekniken, då får man gå upp i en högre klass. Jag behöver bara peta till henne så svarar hon en gång till. Hon har ett fantastiskt löphuvud och känns helt fantastisk, fortsatte Takter.

Makethemark lekte sig till Jubileumspokalen
Innan V64 tog sin början kördes en direktkvalificering till Jubileumspokalen, som går den 14 augusti. Där fick vi se en makalöst fin Makethemark leka sig till seger från dödens på tiden 1.11,9/2140a. Via en avslutning på 1.08 hela sista varvet vann Makethemark åkandes och avgjorde direkt när han slog klorna i ledande Policy of Truth in på upploppet. Tvåa i mål blev bra avslutande Milligan’s School. Tränar gör Petri Salmela och segerkusken Ulf Ohlsson var otroligt nöjd över Makethemark som tävlade barfota runt om den här kvällen.
– Han var fantastiskt fin i dag. Jag hade pisken under armen hela vägen och det brukar jag inte han men han ville bara springa. Det var inte slutsålt i mål och det ska bli kul att möta de bästa femåringarna, sa Ulf Ohlsson.
– Han gick barfota i dag och det är ett år sedan i Sprintermästaren han gick så senast. Det står fel i programmet att han gick barfota när Björn körde näst senast. Vi ville prova inför de stora slagen och han kändes fantastiskt fin. Det är en härlig liten individ som inte ser så märkvärdig ut egentligen men han har ett hjärta av guld, det har han alltid haft.

I V64-2 kördes ett uttagningslopp till Dam-SM och där vann favoriten Visa As som ledde runt om och tog en överlägsen seger för Rebecca Dahlén. Tränar gör Alessandro Gocciadoro.
– Det var en häftig häst att köra, sa Rebecca Dahlén.

Forfantone Am vann Sommarfavoriten
I Sommarfavoriten, V64-6, blev det seger för Forfantone Am, den treårige hingsten med den gyllene stamtavlan Muscle Hill som pappa och Tamla Celeber som mamma. Forfantone Am slog nytt auktionsrekord i Sverige när han 2016 ropades in på Kolgjini Sales av Roger Walmann för Lennart Ågrens räkning för 2,7 miljoner kronor. Nu betalade han av med 200 000 kronor vid segern och den kom efter en perfekt resa, signerad Örjan Kihlström. Han gav Forfantone Am ett lopp i rygg på ledande Devil Sound och när luckan kom vid upploppets början avgjorde Forfantone Am säkert den sista biten.
– Han gör det bra hästen och är väl lyckligt ovetande om sin mamma och pappa. Det är en riktig spelevink innan loppen och han har tidigare inte velat gå fram till bilen men i dag gick han fram men fick för sig att bromsa istället. Man får försöka att hålla honom fokuserad och sedan väl i loppen sköter han sig bra. Det är ingen dum häst på något vis men han är lite valpig, sa Örjan Kihlström.
– I dag mötte han hårda hästar och det kändes att han behövde få ett fint lopp om vi skulle kunna utmana.

Michael Carlsson, Kanal 75