Succépensionär får Helen Anns Pris

,

Elisabeth Almheden får Helen Anns Pris för 2023. Detta efter de sagolika framgångarna med hästen A Fair Day. – Nu är benen så där lite skakiga igen. Helt underbart, reagerade vinnaren när hon överraskades av prisutdelaren Helen Ann Johansson.

En 69-årig pensionär från Kalmar som tog ut sin tränarlicens för tre år sedan och har två hästar i stallet.
Elisabeth Almhedens framgångar på travbanorna under 2023 har kommit som en blixt från klar himmel.
Maroon Day var en duktig treåring som vann två av sina nio starter under sin första säsong.
Storebror A Fair Day är något långt utöver det vanliga. Hästen segrade i nio av tolv starter och rundade av med att närmast utklassa övriga kulltoppen i Breeders’ Crown-finalen.
Totalt blev det 2,4 miljoner kronor insprunget för den nyblivne femåringen som med sin blixtrande startsnabbhet nämns som en tänkbar kandidat till Elitloppet i maj.
För Elisabeth Almheden har det varit ett omtumlande år, och inte mindre överraskande var besöket från Helen Ann Johansson – den enda kvinna som vunnit Prix d’Amerique som kusk och enväldig domare kring vem som ska få utmärkelsen i hennes namn.
– Dina framgångar har visat att en ”vanlig människa” kan göra det möjligt att nå ändå till toppen. Med det håller du drömmen levande för alla som sysslar med trav, motiverade Johansson samtidigt som hon överräckte en symbolisk segerbukett när de båda möttes för första gången i Almhedens lilla stall utanför Kalmar.
– Nu är jag också i chock. Jag har aldrig varit så mycket chockad som det här året, utbrast vinnaren innan Johansson fyllde i:
– Jag tycker att det är så fantastiskt när de lite mindre stallen också kan lyckas. Det visar på det fantastiska i den här sporten, att den är till för alla.
För Elisabeth Almheden som utmärkelsen helt oväntat.
– Nu är benen så där lite skakiga igen. Helt underbart. Det här var glädjande, och chockande och mysigt och härligt, summerade pristagaren och passande också på att ge besked kring när hennes stjärna kan vara tillbaka på tävlingsbanan efter sitt vinteruppehåll.
– Det blir väl i slutet av mars, eller börjav av april. Nu fick han först vila en månad efter senaste starten, sedan har vi skrittat hästarna ett par gånger i veckan. En, en och en halv timme både i backar och i skogen. De mår jättebra.
Priset delas ut officiellt på Hästgalan i Göteborg 9 februari.

Se när Elisabeth Almheden får sitt pris