Styrkeuppvisning i Prix d’Amerique

,

I fjol galopperade han bort sig. Nu tog han gruvlig revansch. Idao de Tillard krossade motståndet i Prix d’Amerique.

Den 103:e upplagan av Prix d’Amerique avgjordes på Vincennes i Paris på söndagen och kraftprovet har knappast sett en värdigare vinnare. Favoritspelade Idao de Tillard fick ett blytungt lopp men var ändå starkast över upploppet.
– Jag vet inte vad det här är för något, hästen är ett mysterium, han är för bra, sa sexåringens segerrusige tränare Thierry Duvaldestin.
I sulkyn bakom vinnaren satt tränarsonen Clément Duvaldestin och han litade på sin häst. Efter en mindre bra start och halva loppet i fjärdespår landade ekipaget utvändigt om ledande svenskhoppet Hail Mary och trots den svettige inledningen valde Clément Duvaldestin att försvara sin position i uppförsbacken. Det visade sig vara rätt beslut. Vid upploppets början var ledaren slagen och även de smygkörda förföljarna var chanslösa att utmana den mäktige vinnaren.
– Hästen är helt otrolig, han är inte normal. Det han gjorde i dag är något alldeles extra. Jag vet hur priviligierad jag är som får köra en sådan här häst, en chans som man inte får många gånger i livet, sa Clément Duvaldestin sedan han mottagit publikens hyllningar och fått den traditionsenliga champagneduschen av kollegorna i kuskrummet.

Svenskt på pallen
För svensk del var det länge spännande med de svenska derbyvinnarna Hail Mary och Joviality som etta och tvåa på innerspår. Den förstnämnde kastade in handduken en bit in på upploppet men där bakom hittade Björn Goop loss med Joviality som avslutade starkt och skar mållinjen som trea, snuvad på andraplatsen av Hokkaido Jiel.
– Jag är hur stolt som helst över henne, hon gjorde det fantastiskt bra. Det är ruskigt stort att vara trea i Prix d’Amerique som nybliven femåring. Det var ruskigt spännande och hon var hur grym som helst, sa Sabine Kagebrandt om sitt enastående sto.
Idao de Tillard avverkade de 2 700 meterna på kilometertiden 1.11,6 och för segern belönades hans ägare Cyril Sevestre med 5 045 625 kronor. Totalt har Idao de Tillard vunnit 28 av 38 lopp och tjänat 21,6 miljoner kronor.