Stort kallblodslopp hedrar Jäntungen på Solvalla

,

Det blir ett stort kallblodslopp under Jubileumspokalskvällen den 14 augusti på Solvalla.
I samarbete med Menhammar stuteri instiftas Jäntungens lopp med 200 000 kronor i förstapris i.
– Det som tidigare har saknats är ett kallblodslopp av riktigt hög klass, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

TR Bild.


Ston kommer att ha fördel i det nyinstiftade kallblodsloppet som är öppet för norska och svenska kallblodstravaren som är fem eller sex år gamla. Ston startar över 2140 meter med voltstart och tjugo meter bakom startar hingstar och valacker.
Loppet genomförs i samarbete med Menhammar stuteri för att hela Jäntungen som mest är känd som mormors mormor till Järvsöfaks och har betytt mycket för dess ägare Margareta Wallenius-Kleberg.
– Det är med glädje jag kan konstatera att Menhammar Stuteri sedan länge också varit involverat i kallblodssporten. När min far Olof Wallenius köpte Menhammar 1947 köpte han in tre kallblodstravare-ston, Mollvi, Arli och Solvit, som arbetshästar för att hjälpa till i skogen och på gården med alla de sysslor som idag antingen sköts av traktorer eller motordrivna maskiner. Så småningom betäcktes också dessa ston och deras föl döptes till namn som slutade med “ungen”, exempelvis Jäntungen, Gullungen och Trollungen, säger Margareta Wallenius-Kleberg i ett pressmeddelande.
Solvallas sportchef Anders Malmrot är nöjd över att krydda Jubileumspokalskvällen med ett kallblodslopp av hög dignitet.
– Hela Jubileumspokalskvällen är full av spännande lopp för olika kategorier av hästar. Det är en underbar kväll men det som tidigare har saknats är ett kallblodslopp av riktigt hög klass, säger Anders Malmrot.

Kanal 75