Stjärnkollen: Spartan Kronos

,

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2017.
Dagens stjärna: Spartan Kronos.

Spartan Kronos med sin tränare Conrad Lugauer. För fri publicering tom 2017-02-15.


Fakta:
Spartan Kronos, hingst, 6 år
Starter: 26
Segrar: 8
Rekord: 1.10,3/1640a
Intjänat: 2 354 431 kronor
Hemmabana: Jägersro

Presentation:
Vindsnabb topphäst vars karriär kantats av skador. Tvåa och inte stort slaget i Kungapokalen 2015 bakom Volstead vilket är den pengamässigt största framgången så här långt. I fjol blev det galopp i Hugo Åbergs Memorial och en blek insats i Jubileumspokalen. Tre segrar och en andraplats på fyra starter är hästens snygga facit på Vincennes sedan i somras. Drabbades ånyo av en varning på ett gaffelband i slutet av fjolåret och gick till vila i slutet av september.

Markus Waldmüller i stall Conrad Lugauer svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Det upptäcktes en liten skada på ett gaffelband på ett framben under hösten. Under vintern har han konstaterats helt återställd och började motionsköras 1 januari. Nästa vecka ska hästen på ett återbesök hos veterinären. Det ser bra ut och om allt är okej då får vi öka träningsdosen.

När startar han nästa gång?
– I det här läget går det ju inte att planera för starter. Men vi tror och hoppas att vi kan vänta ut det här nu. Spartan Kronos har så mycket klass och har mycket kvar att göra. Om han blir fullt återställd hoppas vi att han är tävlingsklar i april. Om inte det går finns det gott om fina lopp lite längre fram i vår och sommar.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Förhoppningen är att han får stabilitet med sina ben vilket strulat nästan hela karriären Tyvärr lyckades han ju inte i Sverige så bra förra året så Frankrike är fortsatt mycket intressant framöver för honom. Men fortfarande finns ju hopp om att han vinner något riktigt stort i andra delar av Europa också – hästen har den kapaciteten helt enkelt, säger Markus Waldmüller.

Mikael Wikner, Kanal 75