Stjärnkollen: Makethemark

,

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2017.
Dagens stjärna: Makethemark.

Makethemark och Ulf Ohlsson. LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2017-02-11.


Fakta:
Makethemark, hingst, 4 år
Starter: 18
Segrar: 13
Rekord: 1.11,8/1609 auto
Intjänat: 1 872 500 kronor
Hemmabana: Boden

Presentation:
Makethemark var kungen bland treåringarna i början av säsongen då det blev sex raka segrar från mars till slutet av juni. Under elitlopssöndagen kom den största segern i Treåringseliten – Håkan Wallner Memorial. Svarade för bra prestationer i E3-finalerna med en tredje- och en andraplats som resultat.
Hästen var sjuk i uttagningsloppet till Svenskt Travkriterium och fick genomgå en halsoperation.

Tränaren Petri Salmela svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Hästen hade en halsinfektion i kriteriekvalet och opererades i november och känns ruggigt fin nu efter en längre tids träning. Under vinterträningen har jag personligen
bara kört ett par gånger men mer nu när skötaren Anne Raatikainen är på semester. I veckan gick han exempelvis riktig mängdträning med tryckvagn, cirka två mil båda dagarna. Operationen blev lyckad och han såg helt perfekt ut i halsen redan efter två veckor och vi hoppas att han verkligen är så fin som han verkar inför fyraåringssäsongen.

När startar han nästa gång?
– Vi fortsätter enligt träningsschemat under februari och någon gång i slutet av mars kan det kanske vara lämpligt att årsdebutera honom.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Vi siktar på de stora fyraåringsloppen direkt under våren om hästen funkar. Annars är det som för de flesta andra med hästar av den här kalibern derbyt i höst som är det stora målet. Det överlägset viktigaste är att hästen fungerar som i fjol och att halsen funkar. Något som talar för att det kan bli bra är att han känns så lugn och fin och kan köras med “två fingrar” i träningen. Om man dominerar första halvan av året blir man lite bortglömd när det kommer till Breeders ’Crown och kriteriet och han blev rankad fyra i kullen innan det var slut. Men i mina ögon är han absolut inte sämre än de tre i topp.

Fotnot: Travrondens ranking av de treåriga hingstarna/valackerna 2016: 1. Policy Of Truth 2. Deimos Racing 3. Grant Boko 4. Makethemark.

Mikael Wikner, Kanal 75