Stjärnkollen: Hachiko de Veluwe

,

Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2019.
Dagens stjärna: Hachiko de Veluwe.

Fakta
Hachiko de Veluwe, valack, 5 år

Starter: 8
Segrar: 7
Rekord: 1.12,5/2140a*

Intjänat: 1 837 232 kronor

Hemmabana: Solvalla

Presentation:

Hachiko de Veluwe debuterade först som fyraåring och blev tvåa i debuten i januari. Men efter det är han obesegrad i sju raka och den stora triumfen kom i det finska derbyt i fjol som han vann i mycket imponerande stil från dödens.

Tränaren Timo Nurmos svarar:

Hur känns hästen för dagen?

– Han har tränat de senaste veckorna på stranden i Utah Beach i Normandie. Hästen känns fin och hade en väldigt bra säsong i fjol. Det stora målet var det finska derbyt och det var kul att han lyckades vinna. Efter det fick han vila och sedan har han vintertränat hemma med tryckvagn innan vi tog ner honom till Frankrike. Vissa hästar passar bra där och det finns olika typer av hästar. Han är en sådan som passar bättre utan broddar i skorna vilket han slipper där nere.
– Som unghäst var det lite av en “ADHD-häst” och han hade mycket energi i sig. Vi kastrerade honom och han började att slappna av och blev mer koncentrerad. Han var väldigt trög när han började tävla men i takt med att han fick starta utvecklade han sig mycket och var perfekt i derbyt.

När startar han nästa gång?

– Jag skulle tro att han årsdebuterar i maj någon gång.

Vilka förhoppningar och mål har ni inför säsongen?

– Det är en väldigt fin häst under utveckling och han har bara gjort åtta starter hittills. Det är en spännande häst och nu är han fem år och ska ta steget upp till eliten. Det är tufft men de bra hästarna brukar klara det på ett bra sätt. Det finns flera större lopp att välja på under året, Suur-Hollola-Ajo i Finland och Jubileumspokalen är två av dem, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75