Stjärnkollen: Donatello Sisu

,

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2017.
Dagens stjärna: Donatello Sisu

Donatello Sisu och Stefan Söderkvist. LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2017-02-21.


Fakta
Donatello Sisu, hingst, 4 år
Starter: 13
Segrar: 5
Intjänat: 1 304 100 kronor
Rekord: 1.11,7
Hemmabana: Åby

Presentation:
Inledde karriären anonymt i våras med två fjärdeplatser spelad till höga odds, men utvecklades stadigt och nådde zenit under sommaren då han presenterade sig för en större publik genom att enkelt spetsa hem sitt E3-försök över kort distans. Följde upp med repris i finalen då han tog skalpen av kullens dåvarande kung Makethemark och belönades med en miljon kronor. Favorit i sitt Kriteriekval trots dåligt utgångsläge, men fick nöja sig med tredjepriset och missade finalen.

Tränaren Admir Zukanovic svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Jättefin, han gick jobb med tillsammans med Solvato i måndags. Men jag tycker mest att han lattjar, han verkar inte ta det här med uppbyggnad och mängdträning på allvar. Förra vintern hade han problem med luftvägarna och fick inte den grundliga träning han skulle ha haft, så det här är nytt för honom. Rimligtvis borde han ta åt sig av det och utvecklas, i fjol sprang han mycket på talang.
När startar han nästa gång?
– Vi siktar på att ta ut honom någon gång i slutet av mars, jag har inte tittat ut något lopp ännu. Tanken är att han ska få två eller tre genomkörare inför kvalen till Kungapokalen.
Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Att han ska kunna hävda sig bland fyraåringarna, ta ett steg till uppåt och etablera sig bland de allra bästa. I efterhand känns det lite synd att vi valde att bort honom ur Sprintermästaren, med tanke på vad han visade på kort distans i fjol hade det varit roligt att se honom där. Men nu siktar vi först på Kungapokalen. Sedan finns givetvis Derbyt i tankarna, så får vi se vad det blir däremellan.

Robin Johansson, Kanal 75