Stig H överraskades av vännerna

,

På lördagen var det fest för Stig H Johansson i Hudiksvall.
I sommar är det 60 år sedan mästertränaren vann sitt första lopp i karriären vilket skedde på Hagmyrens travbana.
Ett jubileum som firades med trerätters och historieberättande tillsammans med vänner.

Stig H Johansson föddes 1945 i Forsa i Hälsingland där han också växte upp.
Hästar kom tidigt in i bilden och som lärling hos travtränaren Stig Engberg på Hagmyren kom den första segern med stoet Zabrina sommaren 1963
Stig Engberg, som lever i Frankrike sedan början av 1970-talet, var inte med under firandet på lördagen. “Lill-Stig” – 78 år i sommar – träffade dock många andra vänner och kolleger under lördagen.
En av världens genom tiderna största tränare med bland annat sex elitloppssegrar på sitt samvete hade engagerats på Hagmyrens travbana med anledning av jubileet.
Dagen startade på stallbacken i stallet där travskolan håller till i Hudiksvall. Ett stall där Johansson en gång i tiden startade sin karriär.
Sedan blev det kaffe och tårta på restaurangen för allmänheten där travprofilen Johan Lindberg intervjuade dagens huvudperson om karriärhöjdpunkterna och några av de drygt 6 200 segrarna Solvallatränaren tagit som kusk.
– Vi hann en bit i Stig karriär innan det var dags för frågestund. Stig svarade på allt möjligt från ryggproblem till utrustningar, skoning och så vidare, berättar Johan Lindberg.

Middag i saloonen
Men det var inte slut där.
Det Stig H Johansson inte visste var att en liten överraskning väntade under eftermiddagen.
Jan-Olov Persson, tränare på Hagmyrens travbana, hade ordnat med trerätters hemma på sin gård och lokalen Järvsöfaks Saloon, ett kombinerat minnesrum och festlokal som byggts för att hedra kallblodskungen.
Ett 40-tal personer hade samlats och stod redo när Stig H Johansson kom till gården.
– Det blev minnesvärt för Stig som fick se en massa ansikten från förr när han gick in i saloonen där alla väntade. Det var barndomskompisar som kört hölass tillsammans med honom och människor som både jobbat åt och med Stig, berättar Johan Lindberg.

Yngvesson dök upp
Vännerna berättade anekdoter ur den kände travtränarens liv. Östen Danielsson var med från början när Stig blev tränare och hade två hästar i träning, barndomskompisen Sven Lund hade en del att berätta och arrangören Jan-Olov Persson mindes sommarjobbet hos Stig H Johansson.
– Dagen kom till för att fira att det är 60 år sedan han vann sitt första lopp i karriären just på Hagmyren. Middagen blev höjdaren. Stig visste ju inte om det här och sa faktiskt tidigare på dagen att det “det var länge sedan jag träffade Bosse” och menade journalisten Bo Yngvesson som skrev boken “Mitt Spår” tillsammans med honom om Johanssons karriär. Det blev lyckat när de träffades på middagen, berättar Johan Lindberg.

Mikael Wikner, Kanal 75