Spellagstiftning utan lösning för hästnäringen

,

Regeringen är klar med sitt förslag till ny spellagstiftning – men någon modell för hur svensk hästnäring även i framtiden ska finansieras av spelverksamhet finns inte.
Den frågan ska nu utredas.
– Vår framtid bygger på att travet garanteras en rimlig del av spelomsättningen från alla som arrangerar spel på våra lopp, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist.

Regeringens förslag till ny spellag har gått på remiss till lagrådet och enligt Dagens Nyheter går förslaget i linje med vad den senaste spelutredningen kom fram till. Det innebär en avreglering av den svenska spelmarknaden och att alla spelbolag som beviljas licens ges möjlighet att konkurrera på lika villkor. Det blir olagligt att förmedla betalningar till spelbolag utan licens och därmed kommer det inte längre vara möjligt för utlandsbaserade spelbolag att husera fritt på den svenska spelmarknaden utan att betala skatt i Sverige eller ta ansvar för spelmissbruk.
– Då lagrådsremissen ännu inte är offentlig så är det svårt att kommentera detaljerna i innehållet. Men med reservation för det, och byggt på vad vi har läst så här långt i rapporteringen, så är detta en milstolpe i ATG:s historia. Om remissen följer utredarens förslag så får vi nu möjlighet att konkurrera på en marknad med mer lika villkor gällande regler, produkter, skattesatser och spelansvar. Dessutom får vi en möjlighet till en internationell expansion. Det är bra för våra kunder. Det är bra för ATG. Och det är bra för Svensk Travsport, Svensk Galopp, sportens alla intressenter och hela den svenska hästnäringen, säger Hasse Skarplöth, vd på ATG.

Alla måste vara med och betala
Men en ödesfråga kvarstår för trav- och galoppsporten. Det är hur hästnäringen ska finansieras på en avreglerad spelmarknad. I dagsläget är det ATG som får hjulen att rulla då bolagets hela överskott (1,7 miljarder kronor 2016) går tillbaka till hästsporten.
– Det kom som en negativ överraskning för oss när spelutredningen presenterade förslaget att spelbolag inte behöver betala ersättning till oss genom en avgift för att erhålla licens för spel på hästar. De kan köra helt fritt utan att ge oss en krona, säger Hans Ljungkvist och fortsätter:
– Vi har tillsammans med ATG, Svensk Galopp och HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) arbetat mycket målmedvetet det senaste halvåret för att få till en förändring om att införa en marknadsavgift på sex procent på bruttospelet för alla spelbolag som vill arrangera spel på våra lopp. Liknande lösningar finns redan i Frankrike, Danmark och Storbritannien och skulle fungera utmärkt även i Sverige.
Även den svenska regeringen verkar ha insett det orimliga i att ett bolag ska stå för alla kostnader och civilminister Ardalan Shekarabi lämnar lugnande besked till alla Sveriges hästälskare.
– Hästnäringen är inget vi kommer att kompromissa om. Den måste ha fortsatt goda intäkter från spelverksamhet, säger han till DN.

Ola Johansson, Kanal 75