Spårotur för Svanstedt i storfinalen

,

Natten mot söndagen svensk tid går finalen av den öppna klassen i Breeders’ Crown på kanadensiska Mohawk Racetrack.
Fem miljoner är den samlade prissumman och Åke Svanstedt misströstar över spåret med Six Pack.
– Det blir dåliga spår nästan varje gång det handlar om stora pengar.

Six Pack och Åke Svanstedt.


2015 och 2016 var Åke Svanstedt tvåa med Resolve i Breeders’ Crown-finalen för den öppna klassen.
I år tar han förnyad sats med sin nya stjärna – fyraårige Six Pack.
Finalfätets elva hästar släpps på omkring klockan 02.00, natten mot söndagen svensk tid på Mohawk Racetrack. 1609 meter är distansen och ett tiondespår var inte något Svanstedt önskade sig.
Six Pack startar med chans – men det är ett tufft spår. Han får dåliga spår nästan varje gång det handlar om stora pengar, säger han.
Franske Bold Eagle är den store stjärnan i finalen för de äldre travarna. Men frågan är var åttaåringen står formmässigt. Brian Sears, en av den mest framgångsrikaste kuskarna i Nordamerika, kör den franske hästen för första gången.
Åke Svanstedt:
Six Pack är bra för dagen, samtidigt som det inte känns som att det är full form på några av de bästa i fältet. Värst emot som jag ser det är Bold Eagle. Han fick ett bra spår. Jag måste nog köra lite europeiskt den här gången. Man ligger mest på innerspår här men nu kör jag nog i andraspår och hoppas att jag får en bra rygg att gå i. Annars blir det väl tionde invändigt från det här läget, säger Svanstedt.
Eventuellt kan helgens start bli den sista för fyraårige Six Pack.
– Vinner han blir det garanterat hans sista start. Förlorar vi ska han eventuellt göra en start till i år innan han går till avel.

Sista framträdandet
Efter tre framgångsrika år i Halmstad och Stefan Persson, flyttades Darling Mearas till USA och Åke Svanstedt. I somras travade Darling Mearas 1.08,2 vid seger på Meadowlands vilket är den snabbaste tiden någonsin av ett svenskfött sto.
Darling Mearas tackar för sig i stonas Breeders’Crown-final.
– Hästen mår bra och spurtade till enkel seger senast. Men hon är till och från i travet och det är ny kusk nu (Tim Tetrick) som aldrig kört hästen tidigare vilket är ett minus. Spår fem är inte bra det heller. I det loppet kommer min förmodligen bästa chans på lördag, Plunge Blue Chip, säger Åke Svanstedt.
I USA verksamma svenskan Nancy Johansson tränar storfavoriten Manchego i loppet som väntas bli mycket svårslagen. Svanstedt hoppas att hans plan går i lås med Plunge Blue Chip.
Manchego rusar bara och har en tendens att bryta ut. Så i förra starten förlorade vi med en halv längd. Nu tar jag gärna rygg på den och hoppas bara kunna köra rakt fram. Det är min plan i alla fall, säger Åke Svanstedt.
Det är svensktätt i Breeders’ Crown-finalerna i Kanada natten mot söndagen. I de treåriga hingstarna och valackernas uppgörelse återfinns succétränaren Marcus Melanders Greenshoe, Gimpanzee och Green Manalishi.

Startlista
Breeders´Crown (Kanada) öppen klass
1 609 meter autostart
1. Bold Eagle – Brian Sears
2. Will Take ChargeDexter Dunn
3. Mission Accepted – Chris Page
4. Fiftydallarbill – Corey Callahan
5. Guardian Angel Ås – Tim Tetrick (tränare Anette Lorentzon)
6. AtlantaYannick Gingras
7. Lindy the Great
Louis Philippe Roy
8. Dunbar Hall – Jody Jamieson
9. Southwind ChromeDouglas McNair
10. Six PackÅke Svanstedt
11. Marion Marauder – Scott Zeron
Förstapris:
cirka 2,3 miljoner kronor

Fotnot: Intresserade kan följer Breeders Crown-finalerna från Kanada i direktsändning i ATG Live på ATG.se. ATG erbjuder också spel. Allt spel till Woodbine sker i en nordisk pool till V4, vinnare, plats och tvilling.
Första loppet startar kl 01:00 på natten mellan lördag till söndag och ATG kan endast erbjuda spel fram till
omställning av tiden till vintertid.

Åke S Olsson & Mikael Wikner, Kanal 75