Söderkvist körde sitt sista lopp

,

Efter 45 år i tävlingssulkyn och drygt 3 000 segrar körde Stefan Söderqvist på måndagen sitt allra sista travlopp.
Lunchtravet hemma på Åby blev ettkkänslomässigt avsked för den populära travkusken.
– Det känns bra att det är mitt eget beslut.

Travkusken Stefan Söderkvist körde sitt sista lopp i karriären. Malin Albinsson TR Bild.


Stefan Söderkvist kom in på upploppet med ett klart grepp tillsammans med sexårige valacken McClintock men blev snuvad på segern i sista stegen. Ett andrapris i karriärens allra sista styrning innebar att en minst sagt imponerande karriär stannade vid 3 263 segrar.
Norrlänningen från Kramfors körde sitt allra första lopp på Bergsåker som 18-åring och när han nu tar av sig körhandskarna för sista gången är det två dagar före sin 63-årsdag.
Stefan Söderkvist pappa Kjell var tränare på Dannero och valet att jobba med hästar föll sig naturligt.
Stefan Söderkvists genombrottshäst var stoet Amiretta som totalt vann 62 lopp på 138 starter. Han lyfter gärna fram Amirettas seger i Aftonbladets Guldtäcke 1979 som en av sina mest minnesvärda.
Framgångarna tillsammans med Amiretta gjorde Stefan Söderkvist attraktiv för de stora travbanorna och han blev värvad till Åby och flyttade söderut till Hindås utanför Göteborg.
Hästen som ligger Stefan Söderkvist närmast hjärtat är Fridhems Ambra och segern i Hugo Åbergs Memorial 1999 är den han minns bäst. En annan storseger han gärna minns är Stochampionatet med Mad Marke 2006. Även Noras Bean är en häst som skördade stora framgångar i händerna på Åbykusken åren 2008-2015.
Stefan Söderkvist avslutar karriären på topp och i december har han bland annat tagit två V75-segrar med Stepping Spaceboy: Legolas Minne hemma på Åby och sedan gulddivisionens final på annandag jul.
Nu väntar ett nytt kapitel i livet för den trygga norrlänningen.
– Det blir väl lite resor, meningen är ju att man ska förgylla sin tid, vi ska inte sitta rätt upp och ner utan det gäller att vara aktiv och göra saker som man inte hunnit med tidigare, sa Stefan Söderkvist.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75