Smygkörning inför Rikstravet

,

28 hästar ska köpas in till tävlingen Rikstravet team SHL där vem som helst kan bli hästägare.
Om någon av tävlingens 14 tränare bestämt sig så har det i alla fall inte blivit officiellt.
– Jag är i köpartagen hela tiden nu, säger Stall Linköpings Oskar Svanberg som sågs provköra hästar på Solvalla på onsdagen.

Oskar Svanberg – en av 14 travtränare i Rikstravet team SHL. Jeannie Karlsson.


14 stall med koppling till lika många ishockeylag i SHL är snart i gång i hästägartävlingen. 1 december drar tävlingssäsongen igång och innan dess ska alla stall ha två travare var att tävla med. Inköpta och klara och godkända av både tävlingsledning och veterinärer.
Hur de 14 tränarna arbetar för att komma över passande hästar läcker ut allt mer på sociala medier. Mantorptränaren Oskar Svanberg hör till skaran som
tänkt extra mycket häst under oktober månad.
Svanberg basar för Stall Linköping och sågs värma hästar åt Stefan “Tarzan” Melander inför onsdagkvällens tävlingar.
– Det stämmer att jag provkörde några av Tarzans hästar. Jag körde hästar ute på hans gård och så hjälpte jag till att värma dem som skulle starta på Solvalla, säger Oskar Svanberg.

Räcker pengapåsen?
Det finns en given budget som satts av tävlingsledningen. En påse pengar som måste räcka till stallens båda hästar i tävlingen.
– Det är just det. Det finns flera intressanta hästar men samtidigt är det lite krångligt att få ekvationen att gå ihop. Jag har provkört hästar länge nu och det finns tre-fyra som jag jättegärna vill ha. Sedan
spelar ju priset en stor
roll,
säger chefen för Stall Linköping.

Många timmar i lopparkivet
Det provkörs och kollas i buskarna lite var stans i landet
för dagen.
– Så klart är det så. Alla som utsetts till tränare i den här tävlingen har en del jobb nu. Det blir många mil i bil mellan gårdarna. Och ta bara det här med alla timmar jag lagt ner på att kolla hästar i lopparkivet, säger Svanberg och skrattar.
Mantorptränare bor i Vikingstad i Linköpings kommun och kallar sig ett stort fan av ortens hockeylag.
– Jag har köat väldigt många timmar för att se laget från att de var i division ett.

Mikael Wikner, Kanal 75