Hannah Gustavsson i ett tidigare lopp.  Lena Emmoth/TR Bild.

Skrällkusken berättar: “Jag är lite för feg”

,

Hallå där, Hannah Gustavsson, 19 år…
…som på torsdagskvällen satte dit Nathalie Örtlund-tränade Akermann till saftiga 232,93 gånger pengarna på Åbytravet.
Det högsta vinnaroddset hos ATG på fem år.

Hannah Gustavsson i ett tidigare lopp.  Lena Emmoth/TR Bild.


Att hästar betalar över 200 gånger pengarna som vinnare hos ATG hör verkligen inte till vanligheterna.
Torsdagens knall var den största på en svensk travbana sedan 2015, då Anders Wester lotsade Barry Westwood främst på Solvalla till 288 gånger insatsen.
Innan dess får man backa ytterligare ett decennium för att hitta en större skräll än vad Hannah Gustavsson och Akermann levererade under torsdagskvällen på Åby.
Faktum är att det sedan 2002 bara hade vunnit sex 200-oddsare på svenska travbanor.
Nu är de sju, sedan Hannah Gustavsson sällat sig en synnerligen exklusiv grupp av kuskar efter en drömstyrning.

“Det kändes chanslöst”
Trodde du själv att det var möjligt att vinna när du körde ut till loppet?
– Nej, det gjorde jag inte. Jag hade kollat senaste loppet som hästen gjort och han hade väl gått helt okej, men det här loppet var ju tufft. Jag visste att hästen vi hade från stallet (Caligula) som Robert (Bergh) körde var bra, även om den nu inte visade sig vara bra i loppet. Så var det första gången jag körde mot så många proffskuskar, jag har ju mest kört i ungdomsloppen. Det kändes chanslöst.
Hur upplevde du hästen?
– I voltningen var han inte jättesnäll. Han ville bryta ner och när det blev två omstarter och han bara blev piggare och piggare så kände jag att det aldrig skulle gå att komma iväg. Men vi fick en bra start ändå och kunde smyga ner på innerspår. Sedan fungerade han perfekt.
När insåg du att ni skulle vinna?
– När vi kom ner på open stretch så märkte jag plötsligt att det kan gå.
Hur var känslan över mållinjen?
– Det var jättekul, och förvånande. Även om jag såg att vi var först så fattade jag knappt att vi hade vunnit, det var så oväntat. En väldigt skön känsla.
Vad sa tränaren Nathalie Örtlund efteråt?
– Hon var jätteglad, men jag tror inte att hon förstod det heller riktigt, vi var nog båda lite chockade där.
Hur reagerade hästen?
– Han var pigg efter mål också, jag fick knappt stopp på honom. Jag tror att han fattade att han vann i alla fall, det verkade så.
Berätta om dig själv, vad är din bakgrund och hur länge har du jobbat hos Robert Bergh?
– Jag är uppväxt på en stor hästgård i Gagnef och har hållit på med hästar i hela mitt liv. Jag körde mycket ponnytrav. Sedan började jag på Wången, men på sommaren efter ett år fick jag jobb hos Marcus Melander i USA. Tanken var att jag skulle stanna kvar där så jag hoppade av skolan, men jag fick inget visum och fick åka hem. Då jobbade jag hos Stefan Melander ett år, sedan började jag hos Robert ungefär för ett år sedan. Jag älskar att jobba med hästar, det är det jag vill göra.
Vad är dina mål inom travsporten?
– Oj, det kan vara lite olika. När jag kör och det går dåligt vill jag bara vara skötare. När det går bra vill jag mest köra. Men det jag tycker allra mest om är att hålla på med hästarna. Just nu trivs jag väldigt bra här hos Robert, men det är klart att man kanske ska försöka bli egen tränare någon gång i framtiden.
Du sköter bland annat om kriteriefinalisten Head Run, hur är läget med honom inför det stora loppet?
– Jättebra. Jag har kört honom nu på förmiddagen. Det var första jobbet på rakbanan efter kvalet. Han kändes perfekt, det känns att han blir bättre för varje start.
Hur är det att ha en finalist i Svenskt Travkriterium?
– Det är otroligt stort. Jag var helt chockad när han vann sitt försök, minst lika chockad som när jag vann igår faktiskt.
Du har vunnit fem av tolv körda lopp i år, hur kommer det sig att det lossnat i sulkyn?
– Det får jag tacka Robert för, han har gett mig några verkligt fina chanser. Det är väldigt roligt. Normalt sett kör jag bara stallets egna hästar, jag är lite för feg för att sätta upp mig som “tillgänglig” kusk annars. Att jag fick köra Akermann berodde på att ordinarie kusken hade en häst i samma lopp och att jag känner Nathalie lite sedan tidigare.
När sätter du dit nästa vinnare?
– Det vet jag inte riktigt, jag har ingen styrning på gång för tillfället.
Du kan väl börja med att sätta upp dig som tillgänglig under kriteriehelgen, när du ändå ska dit?
– Ja, kanske. Det är många som sagt att jag borde sätta upp mig på listan oftare. Vi får se om jag vågar göra det till Solvalla, säger Hannah Gustavsson, 20-talets skrällkusk på svenska travbanor.

Robin Johansson, Kanal 75