Skrällde sig in i Prix d`Amérique: ”Redo att slåss”

,

Hussard du Landret stod som 30-oddsare inför Prix de Bretagne. Men med ena handen i luften travade tränaren Benoit Robin in som etta över mållinjen. Nu väntar Prix d´Amérique på söndag. – Vi är med i leken, allting kan hända, säger Robin.

Inför det nuvarande franska vintermeetinget hade Benoit Robin inte Prix d`Amérique som ett mål för Hussard du Landret.
Den nu sjuåriga hingsten fick ett fem månader långt uppehåll över sommaren och gick in i det första kvalificerande ”B-loppet”, Prix de Bretagne, som 30-oddsare. På upploppet kopplade ekipaget tidigt segergreppet och Robin kunde kosta på sig en rejäl segergest med Hooker Berry och Hokkaido Jiel närmast jagande.
– Att vi lyckades kvala in till Prix d`Amérique och dessutom vinna Bretagne var helt fantastiskt, säger Benoit Robin som efter skrällsegern släppte tömmarna och skickade vidare stafettpinnen. I de tre senaste loppen har hästen körts av Yoann Lebourgeios med tränaren vid sidlinjen – vilket även ser ut att bli fallet framöver.
– Det gick dåligt i fjol och i år vill jag inte ångra något. Det är mitt livs häst. I den här klassen måste man vara vaken och det finns de som kan göra det bättre än jag.

Sparat på hovarna
Debuten med Lebourgeios slutade med en sjundeplats vilket har följts av två fjärdepris som uppladdning inför söndagens stora slag.
– Man är medveten om hur snabbt det kan vända i trav. I loppet efter vinsten fick han ingen superlycklig resa och det var bra att vi lyckades kvala in honom redan i första B-loppet. Hans två senaste lopp har varit väldigt bra, då har han kunnat tävla med sulor eftersom vi inte haft pressen att kvala in.
Hussard du Landret har länge stångats med de bästa hästarna i Frankrike. På 56 starter har han sprungit in över 8,5 miljoner kronor och karriärens hittills största triumf kom i Criterium des 5 ans 2022. Årets Prix d´Amérique blir andra raka efter sjundeplatsen i fjol – i år hoppas tränaren på att hans häst blir att räkna med.
– Allt ser bra ut med honom nu, han har tävlat jämnt och regelbundet. Hästen är ”fit” och vi håller tummarna för att han förblir det in mot söndagen. Vi har inget spelrum men han kommer att ha en chans, han är redo att slåss.
Hur vill du att loppet ska gå till?
– Först och främst önskar jag en resa med flyt och fri från incidenter. Sedan om han inte är för långt bak in i sista kurvan så kommer vi att börja känna spänning. Vi är alltid rätt spända inför travlopp, men i det här fallet så kommer vi att få lida lite extra. Må den bästa vinna, säger Benoit Robin.