Skräll gav svensk Prix d’Amerique-plats

,

Chanslösa statister?
Absolut inte.
Det blev svensk supersuccé i Criterium Continental på Vincennes där Treasure Kronos drog längsta strået för Christoffer Eriksson.
– Att vinna ett sådant här lopp i Paris är som att klättra upp på det högsta berget, jublade tränaren Jerry Riordan på väg mot champagnebaren på Vincennes.

Två helsvenska ekipage tog chansen i juldagens stora fyraåringslopp Criterium Continental i Paris där vinnaren får en direktplats i självaste Prix d’Amerique.
På förhand ansågs de mer eller mindre chanslösa mot den samlade inhemska fyraåringseliten med Bold Eagles baneman Traders i spetsen.
Men de blågula vikingarna tystade bokstavligen hemmapubliken sedan Day or Night In kämpat ner favoriten bara för att få ge sig mot sin landsmaninna Treasure Kronos.
– Det var helt otroligt, jag vet inte om jag varit med om något likande. 100 meter före mål blev det helt tyst på läktarna. Det var precis som när bortlaget gjort mål i en fotbollsmatch, helt tyst, berättar Jerry Riordan som själv höll sig cool i allvarets stund.
– Jag skrek inte. Jag tittade noga så att hon skulle gå förbi. Hon är fantastiskt bra.

Smög i andraspår
Fantastiska var även loppets två svenska kuskar Christoffer Eriksson och Johan Untersteiner som onekligen körde skjortan av sina franska kollegor i vinterns största fyraåringslopp.
Trots bakspår smögs Treasure Kronos och Day or Night In fram till idealiska positioner i andraspår samtidigt som hårt spelade Charly de Noyer, Timone Ek och Traders kivades om vem som skulle ha ledningen. Drygt halvvägs in i loppet stod det klart att den senare, loppets favorit och hästen som nyligen besegrade Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle, skulle få springa i tät.

“Inte så överraskad”
I samma veva blev Day Or Night In utan rygg i andraspår, men istället för att bäva inför uppgiften tog Johan Untersteiners häst fatt i bettet och krigade ner sin väldige konkurrent som tappade travet över upploppet.
En prestation som hade gett en biljett till Prix d’Amerique om det inte vore för en häst som tränas på samma bana, på Halmstadtravet, 140 mil från söndagens skådeplats.
Christoffer Eriksson hade nämligen skuggat sin kollega och sparat Treasure Kronos’ sylvassa speed i det allra längsta.
En speed som räckte till segern värd nästan 1,2 miljoner kronor och en biljett till Prix d’Amerique.
– Jag är faktiskt inte så överraskad som många här. Hon har visat att hon blivit bättre för varje start och jag såg ingen anledning till att hon inte kunde matcha de franska hästarna också. Hon är ju lika välstammad som de är, berättade Riordan efter triumfen på tiden 1.11,8/2 100 meter autostart.

“Om man skulle ta chansen att vara med…”
En triumf som alltså ger en friplats till Prix d’Amerique. Och det är ingen omöjlighet att vi får se ett svensktränat nyblivet femårigt sto gå ut mot den samlade världseliten sista söndagen i januari.
– Det finns givetvis massor av anledningar till varför vi borde avstå vår plats. Men samtidigt, om man såg den här hästen som föl och fick frågan om man skulle ta chansen att vara med i Prix d’Amerique om man fick den, kunde man svara nej då? Jag ska konsultera med ägarna som är riktiga hästmänniskor och förstår vad som gäller. Men åker vi är det inte för att få ett täcke med hem, i sådana fall ska vi tävla på riktigt, avrundar Jerry Riordan.
Lutfi Kogjini-tränade Princess Face slutade sexa medan den fjärde svensktränade hästen Timbal galopperade under angrepp vid ingången till upploppet.

Franskt supersto tog andra biljetten
Dagens andra Prix d’Amerique-biljett gick till Frankrikes nya travdrottning Belina Josselyn efter en episk duell med styrkefenomenet Bird Parker i Prix Tenor de Baune.
Jean Michel Bazire körde till ledningen med sitt favoritspelade sto efter knappa kilometern och fick den svenskbekante Harper Hanovers-vinnaren på utsidan.
Efter relativt jämn 1.14-fart gick det desto fortare över upploppet då den eleganta ledarinnan höll ifrån sig sin ettrige och tappre antagonist med minsta möjliga marginal på tiden 1.13,2/2 700 meter.

Robin Johansson, Kanal 75