Skräll av Duke Of Burden i Svenskt Derby

,

Duke Of Burden vann Svenskt Derby och 750 000 kronor efter ett rafflande och tätt upplopp på Jägersro Galopp.
– En otrolig känsla, det är så mycket jobb som ligger bakom, sa hemmatränaren Lennart Reuterskiöld Jr.

Det 99:e derbyt handlade om bröderna Reuterskiöld och det blev Lennart Reuterskiöld Jr som fick se sin Duke Of Burden få huvudet före storebror Fredrik Reuterskiölds duo Ramstein och Gunvald som löpte dött lopp om andrapriset.
Det var andra segern i Svenskt Derby för Lennart Reuterskiöld Jr som 2013 triumferade med Hurricane Red. För jockeyn Carlos Lopez var det första segern i Svenskt Derby.
Att 17-oddsaren Duke Of Burden skulle vinna var en överraskning för de flesta, men Lennart Reuterskiöld Jr har hela tiden trott på sin häst.
– Vi siktade på att ha honom som bäst till 16 juli. Att vi lyckades sätta honom i form…jag är stolt över mig själv och mitt team, och att ägarna litade på oss. En otrolig känsla, det är så mycket jobb som ligger bakom, sa Lennart Reuterskiöld Jr.
Ramstein var obesegrad i år i fyra starter före derbyt och var länge i front i årets viktigaste löpning. Han kämpade också hela vägen hem men kunde inte stå emot sista biten och blev knappt slagen, favoriten fick dessutom nöja sig med delad andraplats med stallkamraten Gunvald.

Zawawi Cup till Giftorm
Derbykvällens näst största prischeck, 600 000 kronor, delades ut i Zawawi Cup (V65-5) och Fredrik Reuterskiöld-tränade Giftorm visade att han är en sprinter av hög klass. Jockeyn Kevin Stott avvaktade länge en bit ner i fältet, lät hästen hitta rytmen och sedan tackade Giftorm med en flygande avslutning över upploppet. Tvåa blev favoriten Let’sgoforit.
– Jag har varit väldigt positiv hela veckan. Är det någon av alla hästar jag tränat genom åren som var förtjänt av en stor seger var det Giftorm, sa en rörd Fredrik Reuterskiöld.
I Svenskt Derby Consolation (V65-1) blev det favoritseger genom Hans Adielsson-tränade Last Interviewer, som var överlägsen i händerna på Jacob Johansen. 100 000 kronor var segern värd.
I Taittinger Derby Sprint (V65-2) blev det också favoritseger sedan Francisco Castro-tränade Spectre vänt ut om in på fältet och fångat in ledande Rock Dancer på upploppet. I segersadeln satt Jan-Erik Neuroth och segern var värd 200 000 kronor.

Succé för Neuroth
Jan-Erik Neuroth följde sedan upp med triumf även i Margareta Wettermarks Minneslöpning (V65-3) tillsammans med Wido Neuroth-tränade Amie Noire. 300 000 kronor var segern värd.
Tattersalls Malmö Sommarhandicap (V65-4) lockade med 250 000 kronor i förstapris och även här blev det tränarseger till Wido Neuroth sedan Jan-Erik Neuroth rundat fältet tillsammans med Killroy. Far och son Neuroth vann även Malmö Stads Pris, utanför V65-spelet, där Angel Love belönades med 200 000 kronor.
– Första gången jag vinner fyra löp på en dag, sa en stolt Jan-Erik Neuroth.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75