Sjöberg håller på ponnyn i Olympiatravet

,

Tre gånger olympisk medaljör.
På lördag håller travbitne höjdhopparen Patrik SjöbergZenit Brick i den andra deltävlingen av Olympiatravet på Solvalla.
– Hästen ser ut som en liten cirkusponny egentligen men har ju visat att han kan springa, säger Sjöberg, som mötte tränaren Timo Nurmos i veckan.

2.42 gäller fortfarande som den tredje högsta höjden i världen genom tiderna.
Reslige Patrik Sjöberg kan efter 31 år ståta med europarekordet i höjd och vann som bekant nästan allt under karriären. I OS blev det dock “bara” två silver och ett brons för vinnarskallen som blev biten av trav för något år sedan under inspelningen av underhållningsprogrammet Stjärnkusken.
Sjöberg tävlar vidare med hästar. Som amatörkusk har han kört tre “riktiga lopp” och ett bygdetravslopp.
– Jag hade 33 i segerprocent första året jag körde, och det förklarades ju av att jag bara körde tre lopp och vann ett. Att Timo Nurmos har 33 i segerprocent i år är imponerande, med tanke på hur många hästar han har i stallet. Man förstår liksom att han har koll på vad han sysslar med, säger Patrik Sjöberg.
Olympiatravet är ett samarbete mellan travsporten och landets olympier och paralympier. Liksom tidigare år deltar svenska idrottsstjärnor under travdagarna och på lördag är det Patrik Sjöbergs tur att vara prisutdelare.
I V75-3 på Solvalla blir sjuårige valacken Zenit Brick klar favorit. Sjöberg var ute på Timo Nurmos gård på tisdagen för en tv-inspelning och träffade då sin tilldelade häst.
– Det är klart att jag håller på honom. En snäll cirkusponny. Det är alltid så att det blir en annan dimension när man som nu träffat hästen och även tränaren. Timo tror att Zenit Brick är tillräckligt förberedd för att kunna klara av två lopp med så här pass kort tid emellan. Hästen är ju vass och har visat det också. Det såg också väldigt bra ut allting, säger Patrik Sjöberg.

Nurmos minns Sjöberg
Timo Nurmos har två hästar med i andra deltävlingen av Olympiatravet, Zenit Brick och Sir Ratzeputz. Han tror mest på den förstnämnde men räknar med segerchans för båda.
– Det kan bli positioner som avgör vem av dem som är först i mål. Både Zenit och Ratzeputz har i alla fall mycket bra form och allt känns bra inför lördagen, säger han.
Solvallatränaren är en av världens främsta inom sitt gebit och just nu landets nummer ett på tränarsidan med en kanonstart på 2018.
– Jag har alltid hängt med och sett sport hela livet och självklart har jag sett många av Patrik Sjöbergs tävlingar och kommer ihåg hur det var med det där världsrekordet också. Det var lite kul nu när han pratade med hästen i reportaget, han sa “Zenit, lycka till”, säger Nurmos och skrattar.

“Aldrig gillat att springa”
Timo Nurmos håller igång med lite löpning för att hålla sig i form. Sjöberg styrketränar och ägnar sig inte gärna åt att springa.
Det blev ändå en tur med löparskorna på tisdagen på en av träningsbanorna på Nurmos gård, Jordanstorp säteri söder om Stockholm.
– Jag har aldrig gillat att springa överhuvudtaget. Men som Timo sa så rensar han skallen när han är ute och det är mycket därför han springer, och det kan jag förstå.
Föreläsaren och författaren Patrik Sjöberg försöker underhålla sitt nyväckta intresse för travet och tar sig ibland en tur till Åbytränaren Bosse Falsig där han får köra häst.
Men han har endast fyra lopp innanför västen som amatörkusk och vill köra mycket mer.
– Det är lite tråkigt att alla som tyckte att jag skulle få chansen att köra lopp när jag höll på att ta licens lyser lite med sin frånvaro i dag. Travsporten skulle nog tjäna på att släppa in lite nya personer och inte bara köra på säkra kort.

Få gånger i hetluften
Hästarna är avkoppling och de gå gånger han fått prova på hetluften beskriver han som stora kickar.
– Jag har så mycket annat för mig att jag inte kan se det på annat sätt än som en kul hobby. Jag får leta vidare efter uppsittningar och jag förstår ju att ägarna har lite svårt för att tillåta en sådan oerfaren som jag att köra. Men jag har ju kört lopp där jag visat att jag kan i alla fall.
Höjdhopparen rörde sig vant bland djuren i hagarna på tisdagen och Timo Nurmos var nöjd med det han såg.
– Naturligtvis har han mer talang och kropp till sin idrott. Men det verkar som att han är mycket intresserad. Som han sa själv också så är han inte uppfödd med hästar runt omkring sig. Då är det lite svårare att komma med i vår bransch också när man är lite äldre, men jag hoppas att han lyckas, säger Nurmos.

Mikael Wikner, Kanal 75