-	Vi är SM-vinnare! sa tränaren Simon Wall efter segern efter Silver Jossans seger i Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston. Peter Eriksson körde.

Simon Wall och “Jossan” SM-vinnare

,

En nybörjare i travet med ett strålande facit.
På lördagen segrade Simon Walls stjärna Silver Jossan i Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston med en kvarts miljon i förstapris.
Den 22-årige amatörtränaren från Bollnäs låg ner och grät ut sin lycka på stallbacken efter loppet.
– Jag hade varit nöjd om hon tjänat lite pengar och nu är vi SM-vinnare!

–	Vi är SM-vinnare! sa tränaren Simon Wall efter segern efter Silver Jossans seger i Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston. Peter Eriksson körde.


Simon Wall kom in i travet via ridsporten för några år sedan och hårdsatsar nu som tränare och uppfödare på amatörbasis på en nyinköpt gård hemma i Bollnäs.
Wall tränar för dagen fyra hästar. Stjärnan i stallet Silver Jossan kom igång på allvar först som sexåring i fjol då hon under sin första säsong för sin nye tränare blev Sveriges segerrikaste kallblodiga sto med nio segrar (och en andraplats) på elva starter.
Målet har hela tiden varit SM med Silver Jossan och på lördagen var det dags för examen.
Kusken Peter Eriksson gav Silver Jossan ett lopp utvändigt ledaren och lite överraskande var sjuåringen överlägsen motståndet.
Alfie med 1,7 miljoner kronor på kontot bjöd strid sista biten men fältets minst rutinerade häst höll enkelt sin uppvaktare bakom sig i målskjutsen i SM-loppet för kallblodiga ston.
– Det är så fruktansvärt stort det här och det största jag varit med om i travet. Jag hade varit nöjd om hon tjänat lite pengar och nu är vi SM-vinnare! sa Simon Wall.
Under juldagen i fjol tog den unge amatörtränaren karriärens största seger i V75 på Umåker med Silver Jossan. Fredagens SM med 250
000 kronor till vinnaren övertrumfar emellertid allt.
Bollnästränaren Peter Eriksson är stående kusk i Walls stall.
– Peter Eriksson betyder jättemycket. Han är en stor stöttepelare för mig, sade storvinnaren.
22-åringen hade även hade tioåriga Silver Stjärna med i loppet. Trean från Sto-SM 2018 – som varit borta en säsong för avel – slutade oplacerad.

Sträckte på sig
Silver Jossan fick en kämpig resa i SM med ett lopp utvändigt ledaren. Jan-Olov Åberg tvingades släppa ifrån sig ledningen med Alfie då Ulf Ohlsson tryckte till med Granetta varvet från mål.
När Granetta hade problem med travet såg Peter Eriksson sin chans och körde till ledningen på den sista bortre långsidan med Silver Jossan. Eriksson körde undan genom den sista kurvan och vann värdefulla längder. Alfie närmade sig men kom bara upp jämsides med vinnaren som sträckte på sig och vann SM-loppet på ett nytt rekord för hästen, 1.24,0 över 2 140 meter.
Skellefteåstoet Forspärla blev trea och klev med den här starten över en miljon kronor intjänat.

“Förhoppningar hela tiden”
Peter Eriksson om segern:
– Jag är full av beundran både för Simons träning och hästens inställning. Den utveckling Silver Jossan haft sedan hon kom till Simon…den finns nästan inte. Jag såg att Granetta hade lite problem med travet och att hon tog att par ställsteg där och då körde jag till.
Jag tyckte inte att Alfie tog in så mycket och hade förhoppningar hela tiden eftersom jag
vet att Jossan ger sig aldrig, sa Bollnästränaren Eriksson.

Mikael Wikner, Kanal 75