Barbara Aebischer från Schweiz vann Dam-EM för amatörkuskar i Sverige. Här omgiven av andrapristagaren Elena Villani-Orlando från Italien (vänster) och trean Hiltje Tjalsma från Holland.

Schweiziskan Aebischer europamästare för kvinnliga amatörkuskar

,

Barbara Aebischer från Schweiz vann Dam-EM för amatörkuskar i Sverige som avgjorts i Bollnäs och Sundsvall i veckan.
– Jag var här för några år sedan med vårt supersto Uza Josselyn och det är väldigt känslosamt att vara tillbaka igen!

Barbara Aebischer från Schweiz vann Dam-EM för amatörkuskar i Sverige. Här omgiven av andrapristagaren Elena Villani-Orlando från Italien (vänster) och trean Hiltje Tjalsma från Holland.


Tio deltagare från lika många länder tävlade i veckan om utmärkelsen Europamästare för kvinnliga amatörkuskar i Sverige.
Bollnästravet och Bergsåker var arrangerande banor för tävlingens fyra lopp och ledaren från den första tävlingsdagen Barbara Aebischer skulle visa sig vara starkast även totalt.
Schweiziskan vann två av de fyra loppen och kunde efter torsdagens seger på Bergsåker kliva högst upp på pallen efter en lätt spetsseger tillsammans med Robert Bergh-tränade Diane P. Hill.
Hiltje Tjalsma från Holland vann torsdagens andra lopp med H.P.Roadrunner, tränad av Arild Eggen från Östersund, och knep tredjeplatsen i Dam-EM för amatörkuskar, efter tvåan Elena Villani-Orlando från Italien.
Barbara Aebischer har varit i Sverige några gånger tidigare tillsammans med sin man René. 2018 representerade parets häst Uza Josselyn Schweiz i Elitloppet. Det då sjuåriga stoet nådde inte en finalplats.
Året efter segrade Uza Josselyn i Årjängs Stora Sprinterlopp och European Championship for Mares på Solvalla. I Sundsvall Open Trot blev hon oplacerad.
– Jag vill tacka alla tjejer som jag haft så roligt med under de här dagarna och är glad över att vara tillbaka på Bergsåker. Jag var här för några år sedan med vårt supersto Uza Josselyn. Det är väldigt känslosamt att vara tillbaka igen. Jag och min man tränar hästar i Schweiz och startar i huvudsak i hemlandet men vi hoppas att få åka till Frankrike och starta något riktigt bra sto igen, sa Barbara Aebischer, vinnaren av EM för kvinnliga amatörkuskar.
Jill Ivarsson från Dannero var Sveriges representant i tävlingen. Hon nådde inte någon pallplats.

Mikael Wikner, Kanal 75