San Moteur tillbaka efter superspurten

,

Andra gången gillt? På söndag har San Moteur en ny chans att kvala in till Prix d’Amerique. – Han har sett smidigare och bättre ut nu, säger Björn Goop inför turen till Paris.

Det blev ingen biljett till världens tuffaste travlopp när San Moteur gjorde debut på Vincennes i Prix de Bretagne för tre veckor sedan.
Men den värmländske flygmaskinen satte ändå ett stort avtryck hos den franska travpubliken när han stormade upploppet ner vansinnestempo.
Avslutningen på smått ofattbara 1.01,2 sista 200 meterna är den snabbaste som uppmätts på Vincennes och trots att hästen fick nöja sig med sjättepriset så sjönk oddset på att han ska vinna Prix d’Amerique sista söndagen i januari.
– Det var bra, lite frustrerande att vi inte kvalade in var det såklart, men jag var väldigt nöjd med hur allting blev för hästen. Att han fick en bra erfarenhet, att han skötte starten och att han avslutade så som han gjorde, säger Björn Goop och fortsätter:
– Det var många som var imponerade av vad han gjorde. Det var den snabbaste avslutningen någonsin på Vincennes. Jag hade den tiden tidigare med Face Time Bourbon när jag körde honom och kom loss sent i Prix de France. Nu gick den här ännu fortare och det ingav respekt hos många av fransmännen.

”Borde rimligtvis vara ett snäpp vassare”
På söndag kommer nästa chans att kvala in då San Moteur går ut i det andra ”B-loppet” Prix de Bourbonnais över den längre distansen 2 850 meter.
– Det är lite annorlunda. Man tycker att det bara är 150 meters skillnad, men på Vincennes är det en ganska så stor höjdskillnad i starttarmen. Det är 150 meters extra uppförsbacke i starten.
Vad tror du om formen den här gången jämfört med senast?
– Formen borde rimligtvis bara ett snäpp vassare och bättre. Såvida inte de här långa resorna sätter ner honom på något vis. Det är långa resor, det är 350 mil tur och retur till Paris. Men det verkar inte påverka. Efter första resan var han helt oberörd, berättar Goop.
Hur har han varit sedan han kom hem?
– Han har varit jättefin. Han har sett smidigare och bättre ut nu. I somras var han inte riktigt lika muskelstark som han var förra året. Aveln har varit tufft, han är inte van vid att betäcka och har varit lite trött muskulärt, men ändå gjort jättebra prestationer. Nu börjar han komma tillbaka i smidighet och styrka, berättar Björn Goop som behöver vara bland de tre främsta i mål för att säkra en biljett till Prix d’Amerique.

Två elitloppsvinnare och regerande mästaren
På torsdagen kom startlistan och bland motståndarna syns de två senaste elitloppsvinnarna Hohneck och Etonnant.
Dessa är emellertid redan klara för Prix d’Amerique i kraft av sina skyhöga prispengar vilket även gäller Hussard du Landret, Hokkaido Jiel och regerande Prix d’Amerique-mästaren Hooker Berry som tog pallplaceringarna i Bretagne.
På startlinjen finns även Tomas Malmqvists Harper Hanovers-vinnare Eric the Eel.

Startlista Prix de Bourbonnais
2 850 meter voltstart

1 Galileo Bello – Guillaume Martin (Anne Francoise Donati Marcillac)
2 Evaluate – Gabriel Angel Pou Pou
3 Eric the Eel – Franck Ouvrie (Tomas Malmqvist)
4 Ganay de Banville – Jean-Michel Bazire
5 Hokkaido Jiel – David Thomain (Jean-Luc Dersoir)
6 Horsy Dream – Eric Raffin (Pierre Belloche)
7 Izoard Vedaquais – Benjamin Rochard (Philippe Allaire)
8 Hussard du Landret – Yoann Lebourgeois (Benoit Robin)
9 Elvis du Vallon – Mathieu Mottier (Charles Cuiller)
10 Hanna des Molles – Alexandre Abrivard (Laurent-Claude Abrivard)
11 Gu d’Heripre – Francois Lagadeuc (Fabrice Souloy)
12 San Moteur – Björn Goop
13 Diable de Vauvert – Tony Le Beller (Bertrand Le Beller)
14 Ampia Mede Sm – Franck Nivard (Fabrice Souloy)
15 Hooker Berry – Nicolas Bazire (Jean-Michel Bazire)
16 Flamme du Goutier – Theo Duvaldestin (Thierry Duvaldestin)
17 Hohneck – Gabriele Gelormini (Philippe Allaire)
18 Etonnant – Anthony Barrier (Richard Westerink)
Förstapris: cirka 550 000 kronor