Rop på “Håkan, Håkan” på Vincennes

,

En banmästare från Halmstad såg till att det fick sjungas Du gamla du fria på Vincennes på lördagen.
Efter en iskall svenskdag ordnade Håkan B Johansson slutligen en seger i amatörloppet med franske hästen Ahrima Turgot.
– Det här var ett mycket stort lopp för mig att vinna, sa segerkusken och torkade en liten tår under körglasögonen.


Det blev en kall svenskdag i Paris på lördagen. Eller höll på att bli är rättare att skriva.
Trots många blågula chanser var länge Call Me Keeper och Örjan Kihlströms fjärdeplats i Prix Du Luxembourg bästa noteringen.
I loppet Coupe d’Europe des Amateurs, med Europas mestvinnande kuskar under fjolåret, kom så dagens ljusglimt sett med svenska ögon.
Håkan B Johansson är mycket känd i travkretsar som Halmstadtravets banmästare och trollgubbe med underlagen, tillsammans med sin storebror Jörgen.
Som amatörkusk är han mycket framgångsrik och fjolårets 24 segrar ordnade en plats i amatörloppet på Vincennes med dryga 70
000 kronor till segrande häst.
Håkan B Johansson hittade till andraparet utvändigt från sitt niondespår bakom bilen med åttaårige Ahrima Turgot och satt lugn till upploppet.
– Det var en jättefin häst och det här var ett stort lopp för mig att vinna, sa Håkan B Johansson uppe på segerpodiet.
Ahrima Turgot, tränad av Hervé Daougabel, delade ut sex gånger pengarna på toton. Tvåa en häst från Halmstad, Johan Untersteiners Emmett Brown, körd av fransmannen Michel Poirier.
Glada anhängare skanderade “Håkan, Håkan” runt vinnarcirkeln och sjöng med i den svenska nationalsången.
– Det var mitt andra lopp på Vincennes och det första jag fått chansen att köra under helgen med Prix d’Amerique. Det här är lika stort som segrarna i K.G.Bertmarks Minne, sa en nöjd Håkan B Johansson.
Sonen Gustav fanns med på segerpodiet. En grabb med klara framtidsplaner.
– Jag fyller 15 i sommar. Nästa år ska jag börja köra lopp! sa Gustav när han gjorde pappa sällskap framför fotograferna.

Ingen klaff för Redén
Bland många blågula chanser visade Daniel Redéns stall bäst form med en fjärdeplats i lördagens största lopp Prix Du Luxembourg. Ett lopp där oturen var framme för Call Me Keeper.
– Jag är nöjd med hästen och utan strulet är vi nog varit med i striden, summerade Örjan Kihlström som kör stallets stora hopp Propulsion i söndagens Prix d’Amerique.
Dan före det stora slaget visade Daniel Redéns hästar visserligen form men lyckan var inte riktigt på stallets sida. Call Me Keeper var en av aspiranterna till en plats Prix d’Amerique. Hästen blev en av favoriterna i Prix Du Luxembourg i stället med en halv miljon i förstapris.
Örjan Kihlström låg bra till i den främre träffen med Call Me Keeper – men än en gång visade det sig att mycket ska klaffa på den stora banan.
– Jag är nöjd med hästen men det var mycket strul på bortre långsidan. Min tanke var ju inte att bli kvar på innerspår. Men det hände något och det var ett par som krokade ihop där framme och när jag skulle lyfta ut var det någon som kom och täppte till, sa Örjan Kihlström efter loppet.
Utan strulet hade det kunnat sluta med seger för Stall Zet. Hårdsatsande ägaren Bengt Ågerup såg loppet på stallbacken med tränaren Daniel Redén och Call Me Keepers skötare Kirsi Manninen.
– Om det blivit seger vet jag inte. Men vi hade varit långt framme, summerade Örjan Kihlström.

Italiensk storskräll
Prix Du Luxembourg fick en italiensk överraskning på förstaplatsen. Urlo Dei Venti spurtade till knapp seger för Enrico Bellei. Urlo Dei Venti tränas av Genarro Casillo vars häst det snackades om inför fyraåringsloppet Criterium Continental på julafton.
En vinnare som nu delade ut över 25 gånger pengarna på vinnarspelet.
– Jag är glad att han kunna göra alla italienare som är här och spelar lyckliga. Det är en mycket bra häst som tyvärr fick strykas för kolik i Criterium Continental och det här blev en revansch, sa kusken Enrico Bellei.
Segertiden över de 2100 meterna skrevs till 1.10,6. Call Me Keeper bäst av svenskarna med en fjärdeplats. Åtta och utan pengar Dante Boko, och därefter Moving On, Treasure Kronos och Carabinieri.

Clemenza Am femma
Traditionsenligt kördes det många fina lopp på Vincennes dan före det stora slaget.
Det var gott om svenska chanser men få framgångar efter diskvalifikationer, galopper och sämre insatser i de blågula lägren.
Prix Ready Cash vanns av italienske Tinamo Jet. Fem svensktränade hästar startade i loppet. Bäst lyckades Lutfi Kolgjinis Clemenza Am med en femteplats.

Mikael Wikner, Kanal 75