Johan Untersteiner, Aetos Kronos och Jerry Riordan efter segern i Kungapokalen tidigare i år.  Malin Albinsson/TR Bild.

Riordan drömmer om derbyseger

,

Han är amerikanen som blev travtränare i Italien och sedan flyttade till Sverige.
Här har Jerry Riordan etablerat sig som en av de främsta och bland annat vunnit Elitloppet med Ringostarr Treb.
På söndag har han möjligheten att ta hem Svenskt Travderby med Aetos Kronos.
– Det är förmodligen en så stor seger för en tränare som det överhuvudtaget kan bli, säger den talföre 63-åringen.


Aetos Kronos dominerade kullen som treåring, men galopperade bort sina chanser som storfavorit i när det verkligen gällde i Svenskt Travkriterium.
Ett år senare ska få sin revansch, i det största loppet för fyraåringar, Svenskt Travderby, där en seger skulle vara värd fyra miljoner kronor.
För Jerry Riordan är det första riktiga chansen att ta hem det som brukar kallas “travsportens blå band”.
Och han hymlar inte om att det skulle betyda något alldeles extra.
Men först till hästen.
Aetos Kronos har redan fyra miljonsegrar på meritlistan.
Det senaste var Kungapokalen i våras.
Vad är det som gör Aetos Kronos så bra?
– Om man verkligen vill gå till botten med det så måste man titta på hur han är framavlad, säger Jerry Riordan och lägger ut texten:
– Alla känner till Bold Eagle, även om han varit lite upp och ner som avelshingst. Men mamman till Aetos Kronos var en syster till Viking Kronos. I hennes familj finns det en stjärna i varje generation.
– Så det börjar där när vi pratar om varför. När din pappa är en av de tuffaste och rikaste travhästar som någonsin funnits och det finns så många stjärnor i din mammas familj… Det ökar möjligheterna till att få en riktigt bra häst.
– Som individ så har Aetos en väldigt effektiv aktion. Han slösar ingen energi när han travar. Det är en sund häst. Han har aldrig några problem. Jag tror bara att jag har behövt ta honom till veterinären två gånger, för undersökning. Sedan har han sin naturliga speed. Det är inte något man kan träna fram, det är något hästarna har i sig.
– Sedan självklart hans attityd. Han är en glad häst. Han älskar sitt jobb.

Satsar på ung rekordkusk
I sulkyn bakom Aetos Kronos sitter Magnus A Djuse.
Detta sedan Örjan Kihlström valt att köra Don Fanucci Zet i Kungapokalen och ersättaren Johan Untersteiner haft egna hästar i derbykvalen.
Riordan fick se sig omkring och valde den 20-årige supertalangen, som slagit alla tänkbara åldersrekord i sin raketkarriär, på söndag kör sitt hittills största lopp i karriären.
– Johan har gjort ett otroligt jobb bakom Aetos. Han har aldrig pressat hästen till sitt yttersta i något lopp. Men Johan tränar väldigt många hästar själv och har Guzz Mearas som är en topphäst, så jag insåg att han jag skulle behöva hitta en annan kusk till derbyt. Då lyckas jag få Magnus att köra i sista förberedelseloppet inför derbykvalen och han gjorde ett strålande jobb. Vi provade rycktussar för första gången och han väntade i det längsta med att dra dessa så att hästen skulle gå för fullt över mål. Aetos har haft bensin kvar i tanken i varje start i år och det hoppas jag ska betala sig i derbyt.
Varför valde du Magnus A Djuse?
– Jag brukar säga att det beror på att han dansar så bra. Men tittar man på listan över kuskarna som vinner mest lopp i landet så ligger han och hans bror där som femma-sexa. Det var inte så att jag åkte upp till norra Sverige för att isfiska och drog fram en kille från under en sten. Magnus är uppenbarligen en etablerad toppkusk.
– Men ska jag vara ärlig. När jag såg honom dansa på Hästgalan så såg han ut som en kille med humor, någon som gillar att ha skoj. Och om jag får chans att välja kusk så väljer jag den som både är duktig och gillar att ha skoj, säger Jerry Riordan.

Väntar med att jämföra
Om du skulle jämföra Aetos Kronos med dina tidigare superstjärnor, som Lisa America, Ringostarr Treb och Twister Bi, hur står han sig då?
– På ett sätt kan man väl jämföra, men han är fortfarande på väg upp. När jag tittar tillbaka på de andra hästarna så blir det känslosamt. Med honom tävlar vi fortfarande, då blir det svårt att utvärdera.
– Ja, han är snabb, men kanske inte lika snabb som Lisa. Lisa kunde springa 100 meter i överljudsfart.
– Ja, han är smart, men han är inte lika smart som Ringostarr Treb. Ringostarr Treb hade en doktorsexamen, han var otrolig.
– Ja, han är tuff. Men är han lika tuff som Twister Bi? Jag vet inte. Twister Bi var en krigare som kavlade upp ärmarna och slogs i varje start.
– När allt är över så ska jag jämföra honom med de andra, men vid den här tidpunkten tycker jag inte att det är rättvist.
Aetos Kronos tog hem sitt derbykval på övertygande sätt från svårt utgångsläge.
Men han anses inte lika överlägsen i kullen som han gjorde i fjol och kommer inte att axla samma favoritskap som i kriteriet.
– Det är en tuff grupp hästar som han ställs emot. Dessutom, när man har tre hästar från samma stall, som Robert Bergh har, då blir man alltid lite extra orolig. Om de hästarna får rätt positioner kan det bli riktigt tufft för oss andra. Och jag tycker att Hail Mary var den mest imponerande kvalvinnaren.
Är du optimist ändå?
– Jag är väldigt optimistisk, det är jag alltid. Men vi är alla drömmare. Alla som börjar med det här gör det för att de drömmer om att vinna de stora loppen. Man tror att om det bara stämmer på vägen så kommer ens häst att kunna vinna.

“Ledande landet för travsport i världen”
Vad är din känsla inför derbyfinalen?
– Det känns super. De saker som vi kan kontrollera är 100 procent. Hästen känns mycket fin. Det är resultatet av vad vi gjort under lång tid, fyra-fem månader. Vi har gjort allt vi kan för att ha hästen i toppslag till just den här helgen. Hästen kändes jättefin i senaste jobbet, han är inne i sina rutiner och kommer från en seger, så självförtroendet sitter där.
Vad skulle en derbyseger betyda för dig?
– Sverige är det ledande landet för travsport i världen. Titta på resultaten som svenska tränare som flyttat utomlands har haft, över hela världen, det säger tillräckligt. Hur tufft är det då inte här? Det är ju härifrån alla kom.
– Att vinna Elitloppet är fantastiskt, men det är en annan typ av lopp. Som Ringostarr Treb, han var som en zenmästare. Vi bara “åkte med på tåget” med honom, han gjorde allting själv.
– Men de här fyraåringarna, de är fortfarande ungdomar. De håller på att mogna. Man känner sig mer delaktig. Och distansen. Den klassiska distansen. Jag älskar långa lopp. Att vinna det här loppet, en amerikan skulle nog inte förstå vad jag menar, men det är förmodligen en så stor seger för en tränare som det överhuvudtaget kan bli.
– Så ja, det skulle betyda mycket, säger Jerry Riordan.

Robin Johansson & Matteus Lillieborg, Kanal 75