Sophie Nyblom/TR Bild.

Revanschläge i Elitkampen för Stjärnblomster

,

I fjol blev hon påkörd och galopperade.
I år är det revanschläge i Elitkampen för Stjärnblomster.
Kallblodsdrottningen fick en av de första inbjudningarna till miljonloppet.
– Det bästa är att vi inte vet hur bra hon är! säger Iia Abenius i det stora ägargänget.

Sophie Nyblom/TR Bild.


På torsdagen bjöds de tre första hästarna in till Elitkampen söndagen 28 maj då de snabbaste kallbloden ska drabba samman och tävla om ett förstapris på en miljon kronor.
Nioåriga Stjärnblomster blev första svensktränade häst att bjudas in. Norske Tangen Bork och finske Evartti fick också ta plats i kallblodens motsvarighet till Elitloppet.
Jan-Olov Persson tränar och Mats E Djuse är förstekusken på kallblodsvärldens bästa sto.
Stjärnblomster ägs av “Stall Rabatt” med nästan idel kända människor i sporten bakom stallnamnet.
Iia Abenius har två andelar av tio Stjärnblomster.
– Underbart att vi är med även i år. Jag är övertygad om att hon platsar bland de bästa kallbloden och vi ser naturligtvis fram emot det här jättemycket. Vi kommer att vara på plats allihop och tanken är att skapa en liten fanclub på publikplatserna på Solvalla, säger värmländskan Iia Abenius, tidigare travbanechef på Åmålstravet.
Stjärnblomster blev Årets Kallblod i Sverige under 2022 och har segrat i 30 av karriärens 50 starter. Att ett sto är med och slåss med hingstar och valacker är ovanligt i travsporten. Stjärnblomster har redan sin givna plats i eliten och passerade i år Lundås Emelie som det vinstrikaste svenskfödda kallblodsstoet genom tiderna i landet.
3,3 miljoner kronor har det ramlat in så här långt.

Hål på ballongen
Förra årets upplaga av Elitkampen blev ett misslyckande. Stjärnblomster blev påkörd i den första kurvan och galopperade.
– Det var som att sticka hål på en ballong. En otrolig besvikelse, säger Iia Abenius.
En ny chans ges sista söndagen i maj.
Stjärnblomster kommer från en triumf i ett större lopp på finska banan Vermo. Mats E Djuse visste att han satt bakom den bästa hästen i loppet och lät henne sträcka ut lite lagom för att säkra segern.
– Det är det som är så härligt med Mats. Han kör nästan alltid snålt och snyggt för att spara henne. En av de fina sakerna med hästen är att hon tycker att det är så fantastiskt kul att “gå till jobbet”. Hon är skön, borrar liksom ner sig och visar att nu ska jag fram, säger delägaren om det superspeediga stoet.

Jämförs med Greta Garbro
Stall Rabatt äger sju kallblod. Bakom ägarpseudonymen döljer sig förutom makarna Iia och Johan Abenius även Mats Denninger, Remy Nilson, Markus Myron, Stig Wiklund, Mats Norberg, Bengt Bohm, Hanna Wallin och Dan Grossmann.
– Våra hästar är riktigt bra men bäst är Stjärnblomster. Vi har ju skojat inom ägargänget att hon är lite grand av en Greta Garbro, lite mystik och så. Ingen vet egentligen så mycket om vad hon kan och vad hon fixar utöver det fina hon visat hittills.

Finsk topp bjöds in
På torsdagen bjöd Solvallas Anders Malmrot även in Evartti, trefalidig vinnare av Kungstravet tränad av Antti Ojanperä. Norske Öystein Tjomsland fick en biljett med Tangen Bork som är med i Elitkampen för första gången.
Efter torsdagen kommer Solvalla att bjuda in ytterligare en häst från Sverige, Finland och Norge. Resterande fyra platser går till anmälda hästar med högst startpoäng.

Mikael Wikner, Kanal 75