Jushua Tree

Rekordfart när Jushua Tree vann Critérium Continental

,

Jushua Tree tog hem Critérium Continental i rekordfart. Men Jean-Michel Bazire står över Prix d’Amérique. Favorit där blir Idao de Tillard som på julaftonen besegrade bland andra Great Skills i Prix Ténor de Baune.

Jushua Tree

Franske mästartränaren Jean-Michel Bazire har en ny superstar i Jushua Tree.
Fyraåringen aviseras dock inte ta sikte mot Prix d’Amérique denna vinter, vilket kanske är till fördel för konkurrenterna. Segern i Critérium Continental togs dock i enkel stil, en seger som var Bold Eagle-sonens 14:e i karriärens 18:e start.
Jushua Tree styrdes fram mot ledningen efter drygt halva distansen, fast överlämnade strax åt Just Love You. Men luckan uppenbarade sig i tillräckligt god tid för Bazire att i sedvanlig stil säkert måtta in segern strax före mållinjen. Josh Power stod för en stark utvändig insats för att knipa andrapriset, före Just Love You.
Segertiden får sägas vara fenomenal. Jushua Tree klockades till 1.09,8 över 2100 meter med autostart. En notering som var nytt löpningsrekord, men framför allt en putsning med tre tiondelar av världsrekordet för fyraåringar över distansen på större bana.
Förstapriset var värt cirka 1,2 miljoner kronor.

Kagebrandt nöjd med Jovialitys prestation
Flera svensktränade hästar provade också lyckan i Critérium Continental för fyraåringarna.
Det dock utan några placeringsmässigt större framgångar. Derbyvinnaren Joviality begick intressant debut på Vincennes, bjöds en fin resa i andraspår och avslutade godkänt i klungan som tia. Hästens nästa start i Paris kan bli i ett lopp den 13 januari.
– Det blev ett otroligt hårt race, hon gjorde det bra och kusken var nöjd med henne. Hon var antagligen den enda i fältet som tävlade med skor och tussar, hon behövde det här loppet. Det är klart det fattades lite i henne, men på det stora hela är vi nöjda, sa tränaren Sabine Kagebrandt.
Bäst bland de blågula var Xhantis Harvey som slutade åtta, en fin insats efter det att hästen i ledningen inlett i underkant 1.05 första 600 meterna.
I det slagna fältet återfanns Staro Mack Crowe som ledde anfallet i tredjespår samt Bengan och Global Dancer.

Great Skills fyra bakom Prix d’Amérique-favoriten
Hästen som, åtminstone i Frankrike, hålls som den stora favoriten inför Prix d’Amérique är Idao de Tillard.
Efter en vattentät viktoria i söndagens Prix Ténor de Baune sätter nu Thierry Duvaldestins stjärna fullt fokus mot den stora uppgiften om fem veckor. Femåringsslaget blev tämligen odramatiskt. Kusken Clément Duvaldestin kunde ge sin häst en perfekt resa, som tredje häst i andraspår och fick där avvakta till 400 meter från mål innan stöten sattes in. Idao de Tillard avgjorde utan problem när han tog ned Prix du Bourbonnais-tvåan Izoard Vedaquais i målskjutsen.
Idao de Tillard noterades nu för sin sjätte raka seger och kom i mål på 1.11,4 över 2700 meter voltstart, också det nytt löpningsrekord.
Det största svenska hoppet i loppet sattes till Daniel Wäjerstens Great Skills. Utrustad med Björn Goop vid tömmarna stack stoet till ledningen för att sedermera överlämna. Great Skills gick sedan en fin avslutning över upploppet för att knipa fjärdeplatsen.
– Hon gick jättebra. Vi mötte riktiga världshästar i dag, så det var bra gjort att vara fyra, sa Björn Goop.
Femma blev Glamorous Rain, körd av Örjan Kihlström, efter en vass avslutning, medan sjättepriset tillföll Imhatra Am. Kentucky River, Laredo Boko och Iznogoud Am fick ingen del av priskakan.