Ratu dominerade Breeders-rundan

,

Hemmagardet Stall Ratu sopade rent när försöksrundan till Breeders? Crown kördes på Umåker på fredagskvällen.
Eva I.H. och Selmer I.H. lekte hem sina respektive lopp ? båda dessutom på nya banrekord.

Eva I.H. med finske kuskettan Mika Forss. MALIN ALBINSSON. För fri publicering tom 2017-09-08.


Semifinalerna i unghästserien Breeders’ Crown hägrar och på fredagen hade turen kommit till Umåker som körde fyra kval under kvällen inom ramen för V64.
De sex främsta hästarna i deltävlingarna på Umåker kvalificerade sig för loppen på Solvalla 29 oktober, väl tilltagna marginaler alltså.
Kvällen blev lyckad för succékonstellationen Stall Ratu, ett litet amatörstall som håller till strax norr om Umeå med sina hästar.
Finske kuskettan Mika Forss satt bakom stallets båda vinnare.
Selmer I.H. var stor i nederlaget som tvåa på Bergsåker i den senaste starten. I Breeders’ Crown för de treåriga hingstarna och valackerna var segermaskinen Selmer I.H. åter i topp.
Mika Forss vred på från tredje utvändigt 900 meter från mål och sågs i tredjespår resten av loppet med Selmer I.H. som inte behövde visa allt på nya banrekordet för treåringar,1.13,6 över 2140 meter, auto.
– Det är otroligt. Så enkelt det kan vara, sa ägaren och uppfödaren Ingemar Hultqvist som har hjälp med hästarna av anställde tränaren Samu Sundqvist och lärlingen Malin Viklund.

Urstark Eva
Eva I.H. var med och krigade om en plats i Stochampionatet i somras men nådde inte ända fram. Hemmahästen defilerade nu hem de fyraåriga stonas lopp.
Körande Mika Forss rundade till positionen utvändigt ledaren dryga varvet från mål och urstarka Eva I.H. var bara bäst.
– Vi vet inte hur bra hon är och det är en av de bästa sakerna med henne, sa Mika Forss om Stall Ratus häst.
Segertiden skrevs till nya banrekordet för fyraåriga ston, 1.13,6 över 2140 meter, auto.

Skräll av Westholm
Mika Forss tog tre segrar på V64-spelet. I Breeders’ Crown för treåriga ston spårade han hela vägen med Hermes Boko. Tränar gör finske Matti J. Mäkinen.
Makethemark missade kvalen till Svenskt Travderby på grund av en anmälningsmiss av tränaren Petri Salmela. I loppet för de fyraåriga valackerna valde körande Ulf Ohlsson en defensiv taktik och fastnade i en trött rygg under slutrundan.
Jörgen Westholm satt i ledningen med Flash Hammering och körde allt vad tygeln höll sista 500 meterna och var överlägsen. Makethemark fick luckan och säkrade tredjeplatsen och en plats i semifinalerna på Solvalla.
– Jag hade full koll på var Ohlsson satt med Makethemark och var nöjd att han satt där han satt. Det är en riktigt fin häst det här som vi tänkte vara med i derbyt med. När det inte blev så vill vi vara med och försöka kvala in till Europaderbyt i stället, sa Jörgen Westholm.

Mikael Wikner, Kanal 75