Racing Mange under elitloppssöndagen 2020.

Rättvisare elitloppsladdning med Racing Mange

,

2012 tog Joakim Lövgren vägen via Gävle till seger i Elitloppet med Brioni.
Racing Mange gillade inte upplägget i fjol.
– Om det ska bli någon laddning mot Elitloppet i år med Mange måste det bli en rättvisare matchning, säger Jägersrotränaren om hästen som årsdebuterar på Åby på torsdagen.

Racing Mange under elitloppssöndagen 2020.


Att säga att en häst har ett “mellanår” om den springer in nära en miljon kronor är hårt.
Men Racing Mange är med och slåss i världseliten och kraven är högt ställda.
Det enda lopp hästen vann under förra året var Prins Daniels lopp
i Gävle i maj vilket gav en plats i Elitloppet. Ett äventyr som slutade med en andraplats i försöket och en sjätteplats i finalen.
På torsdagen är det dags för årsdebut i ett vardagslopp för den högsta klassen på Åby. Hästen har tränat bra i vinter och känns fin men tränaren vågar inte skjuta ut hakan med tanke på utgångsläget bakom bilen i V64:ans sjätte avdelning.
Slide So Easy, Ferrari Sisu, Lionel N.O. och Reckless fick samtliga bättre spår än Lövgrens häst.
– Racing Mange hade absolut varit en het kandidat till segern från ett hyggligt läge. Från spår åtta kan man emellertid förlora vilka lopp som helst. säger han.
Racing Mange har sprungit in drygt fem miljoner kronor i karriären. I maj i fjol hittade man en riktig formtopp med hästen i maj – men att starta i Gävle helgen före Elitloppet menar tränaren var en felsatsning.
Vinnaren av H.K.H. Prins Daniels lopp
har på senare år bjudits in till Elitloppet och så blir det även 2021. Brioni vann loppet i Gävle 2012 och spurtade sedan till sig segern på Solvalla helgen efter som den största skrällen i Elitloppets historia.
Racing Mange klarade det inte lika bra.
– Det är i sig inget negativt för honom att gå två lopp samma dag. Men med loppet i Gävle blev det tre lopp på åtta dagar. Om det ska bli någon laddning mot Elitloppet i år med den här hästen måste det bli en rättvisare matchningsplan. Det blev fel mot honom att han tvingades bekänna färg redan veckan innan, säger Joakim Lövgren.

“Andraplatsen hans livs lopp”
Racing Mange kvalade in till finalen via en andraplats i försöket. Efter ett lopp i ledarens rygg lyftes hästen ut i början av upploppet och såg mycket smidig ut då han skar mållinjen som tvåa.
I elitloppsfinalen räckte inte krafterna.
– Andraplatsen var väl hans livs lopp kan man väl säga. Sedan att han inte hann ladda om till ytterligare ett lopp, finalen, är honom förlåtet så klart när det var tredje loppet på kort tid, säger Joakim Lövgren.
Förra året blev det 945
000 kronor intjänat på 13 starter. Ett jättefint facit.
Men någon av de tre andraplatserna kunde gott bytas ut mot segrar menar tränaren.
– Om man tänker på prestationerna han gjorde ibland blev utdelningen lite klen. Hade han haft lite andra nummerlappar i de större loppen (bättre spår) hade det säkert blivit någon miljon till. Vi satsade mycket på Elitloppet och efter det var det som att formen sinade också. Men jag tycker att han var klart bra i STL Open-finalen i september där han gick i mål med krafter kvar som trea där på en bra tid, säger han.

Laddar mot Paralympiatravet
Efter en lyckad träningsvinter hoppas man på en bra årsdebut på Åby och därefter kval till Paralympiatravet hemma på Jägersro lördagen 10 april.
– Vi har skruvat lite på träningen i år och till och med gett honom en större träningsdos. Så jag är nöjd med var jag har honom i träningen men vill ha kvitto på det i lopp sedan också. Elitloppet får vi se om. Jag vill att han ska kunna komma med laddade batterier det här året i alla fall så att han orkar två lopp ännu bättre. Att han var tredjehandsfavorit i finalen tyckte jag var bra gjort av honom. Att komma ut i ett så stort lopp som Elitloppet och ändå vara en av dem som tas på allvar – ja då kan vi inte göra annat än klappa om honom och säga att han har gjort det bra.

Mikael Wikner, Kanal 75