Propulsion leder svenskarna i Masters-finalen

,

Fem svenskar tar chansen i Masters-finalen i Paris på lördag.
Propulsion vann grundserien och ska ihop med Örjan Kihlström försöka försvara sin fjolårstitel i finalen med nästan två miljoner kronor till vinnaren.
– Hästen känns otroligt fin hemma. Det blir spännande, säger tränaren Daniel Redén.

Propulsion tillsammans med Daniel Redén och sin skötare Ellinor Wennebring efter segern i Mastersfinalen på Östersund i fjol.   Malin Albinsson.


Med 3 100 poäng stod Propulsion precis som i fjol i en klass för sig i UET Masters-serien, som omfattar storlopp i hela Europa under ett års tid.
Då följde han upp med att vinna finalen på Östersundstravet, i en upplaga där tio av tolv hästar var svensktränade.
I år körs Mastersfinalen på Vincennes och då blir distansen betydligt längre med 2 700 meter på stora banan.
Knappast är något plus för den svenske superstjärnan som aldrig fått till det fullt ut över Prix d’Amerique-förutsättningarna, med vilka han som bäst varit tvåa på fyra försök.
Gemensamt för dessa starter är emellertid att de skett under vinterhalvåret.
Nu får Propulsion för första gången tävla på den franska nationalarenan under sin favoritårstid.
– Han presterar absolut bäst när det är varmt ute och är mycket bättre på somrarna, det vet väl alla vid det här laget, säger Daniel Redén som nobbade planet och istället låter Propulsion ta landsvägen till Paris.
– Hästen åkte i går (tisdag) och är snart framme. Det är bara att hoppas att han tar resan bra och allt är som det ska i slutet av veckan. Hästen känns otroligt fin hemma och är laddad inför uppgiften, fortsätter Redén som är nöjd med flera konkurrenter föll bort och loppet inte blev fullbesatt.
– Det känns som att det är favör för hemmalaget när det är 18 hästar, nu när det är 12 känns det lite mer fair. Det är alltid tufft att möta fransmännen på deras hemmabana, men jag hoppas att han är med och gör upp om segern.

Goop kör Bold Eagle
För övrigt består svensklaget av tre Vincennes-debutanter: Harper Hanovers-vinnaren Eelis, Sweden Cup-vinnaren Queer Fish samt fjolårets Masters-tvåa Milligan’s School – vilka alla får franska kuskar i sulkyn.
Robert Bergh åker däremot ner för att köra sin Vincennes-specialist Mindyourvalue W.F. som vunnit 8 av 13 starter och tjänat nästan fyra miljoner kronor på kolstybben.
I Mastersserien hade hästen emellertid måttliga framgångar, men fick alltså en plats i finalen trots att han med sina 125 poäng slutade på plats 56.
Ytterligare en svensk är med i loppet, nämligen Björn Goop som åter för förtroendet som kusk bakom franske superstjärnan Bold Eagle.
Hemmafavoriten Jean Michel Bazire spelar ut två tunga pjäser från sitt stjärnstall och sitter själv upp bakom segermaskinen Cleangame medan sonen Nicolas tar tömmarna på Lotteria-vinnaren Bel Avis.
Loppet startar 17.35 på lördagen och har en total prissumma på motsvarande 3,8 miljoner kronor.

Startlista Trotting Masters
2 700 meter voltstart
1 EelisAlexandre Abrivard (Timo Nurmos)
2 Voltaire Giftont – Pietro Gubellini (Cristian Rizzo)
3 Queen Fish – Tony le Beller (Magnus Träff)
4 Detroit CasteletsMatthieu Abrivard (Jean Luc Dersoir)
5 Mindyourvalue W.F.Robert Bergh
6 Bahia QuesnotJunior Guelpa
7 Tony GioEric Raffin (Sebastian Guarato)
8 Cleangame – Jean Michel Bazire
9 Milligan’s School – David Thomain (Stefan Melander)
10 Bel Avis – Nicolas Bazire (Jean Michel Bazire)
11 PropulsionÖrjan Kihlström (Daniel Redén)
12 Bold EagleBjörn Goop (Sebastien Guarato)

Robin Johansson, Kanal 75