Robert Bergh vänder upp med Power inför publiken i Skellefteå efter segern i Midsommarkransen.  Ellen Karlsson Ellen Karlsson, Skellefteåtravet.

Power visade power i Midsommarkransen

,

Power vann den 59:e upplagan av styrkeprovet Midsommarkransen i Skellefteå.
När klockan gick mot midnatt på midsommardagen sprängde Robert Bergh mållinjen som en glad och lycklig vinnare av loppet över dryga tre kilometer.
– Jag blev jätteglad när publiken jublade. Det är lite därför jag startar honom för att han ska få känna sig som en vinnare igen, sa Bergh.

Robert Bergh vänder upp med Power inför publiken i Skellefteå efter segern i Midsommarkransen.  Ellen Karlsson Ellen Karlsson, Skellefteåtravet.


Omkring klockan 23.45 på midsommardagen gick hästarna i mål i klassikern Midsommarkransen som körts sedan 1965.
Ett styrkeprov med 13 hästar fördelade på fyra fållor.
I år hittades vinnaren längst bak på 60 meters tillägg – snart elvafaldige miljonären Power som i april kom tillbaka efter ett års uppehåll och har varit ute i betydligt tuffare gäng än lördagens efter sin comeback.
Nu kom första segern sedan comebacken i Midsommarkransen i Skellefteå med 150
000 kronor i förstapris.
Robert Bergh har vunnit loppet många gånger förr. 2023 års upplaga kan dock ha varit den roligaste triumfen med en av tränarens favorithästar.

Bergh ställde på nästan omgående med Power mot ledande Hawker Typoon och Daniel Wäjersten. Syftet var att krypa ner i ledarens rygg och runda gänget till slut i stället.
Arrangemanget lyckades med storfavoriten.
I den sista kurvan plockade Robert Bergh ut sin häst i tredjespår och skaffade direkt grepp om händelserna redan vid upploppets början.
– Han har ju fått lite repor i lacken och så och nu ville jag ge honom något humörhöjande. Power är snabb i benen så jag körde för att ta positionen i ledarens rygg på en långsida. När jag kröp ner tog han det lugnt direkt och i sista kurvan när jag visade vad jag ville göra så rasslade det bara. Det är riktig “power” man känner när man kör Power, sa Robert Bergh.
Tvåa ledaren Daniel Wäjersten med Hawker Typoon och trea Sandra Eriksson med Maesteraemon. Hemmafavoriten Selmer I.H. galopperade.
Segertiden skrevs till 1.14,5 över 3200 meter för hästen som ägs av In the Zone AB, Bromma.
Robert Bergh om framtiden:
– Vi får se hur långt det bär, om det fortsätter hela vägen till Frankrike i vinter. Men först fokus på den här sommarsäsongen. Det är jättekul att han känns så här bra nu!

Karlssons revansch
I kallblodens motsvarighet “Kalla Midsommarkransen” över tre kilometer fick publiken se en överlägsen vinnare traskandes i spåren under slutrundan. Solängets Björn Karlsson satt i femte utvändigt och styrde på i fjärdespår på den sista bortre långsidan med nioårige Bokli Rapp N.O. som blev dagens mest överlägsne vinnare.
Nioåringen som delägs av Solvallatränaren Daniel Redén sprang på ren glädje som det såg ut och fick 100
000 kronor för besväret.
– Vi kan köra ett varv till! Jag kände lite av det här i Umeå V75 då han satt fast bakom Månlykke A.M. och kändes väldigt bra. Det låter konstigt men han var inte riktigt mogen som åttaåring och det finns en hel del utveckling kvar i honom nu i stället, sa Björn Karlsson.
Karlssons kväll började annars i moll. I lopp ett stannade storfavoriten Backegutten 700 meter från mål och var inte frisk.
– Jag har haft ont i magen hela kvällen när hästen jag hade i lopp ett visade sjukdomssymptom. Jag tänkte att jag måste prova och värma honom på rakbanan ni har här. Och han var som en bomb! sa Karlsson om Bokli Rapp N.O. som travade 3180 meter på tiden 1.27,1.

Tre segrar till Wäjersten
Bergsåkerstränaren Daniel Wäjersten plockade tre segrar under kvällen till stallet och sig själv. 75
000 kronor inkasserades med lätthet i fyraåringarnas Cementcupen – Norrlands Grand Prix. Storfavoriten Because The Night togs lugnt i ett lopp med många positionsbyten och kördes till täten 1000 kvar och stegade undan före en positiv Baltimore Face. Rejält.
– Han hade en bra treåringssäsong men gjorde bort sig med galopper och grejer i de största loppen. Därför är det skönt att han får vinna ett sånt här lopp nu med lite större prispengar sa Wäjersten.
Bergsåkerstränaren med 100 hästar i träning segrade även med Free To Ask i ett treåringslopp ingående Norrlands Elitserie samt med Espanol som var andrahandsfavorit i sitt lopp och klev nu över tio miljoner inkört till stallet i halvtid av året. 2022 noterade Wäjersten ett personligt rekord med 21,8 miljoner inkört.

“Länge sedan en sådan häst”
Invisible Sun tog tredje segern sedan hästen kom i Per Linderoths träning i slutet av fjolåret. 75
000 kronor var förstapriset i Femåringarnas Midsommarkrans, hästens största seger.
Linderoth tog ledningen från ett springspår och höll uppvaktande Kagan som stod 40 meter bakom stången enkelt till slut.
– Nu behövde han inte visa hela sitt register i dag. Det var länge sedan vi hade en häst med en sådan här potential i stallet, sa Östersundstränaren om femåringen ägd av Stall Courant.
Mera Linderoth. Efter en blixtstart till ledningen från spår tolv (!) bakom bilen släppte Per Linderoth direkt med Jan-Olov Persson-tränade Salte Fanden i anrika Sprinterpokalen.
Linderoth skaffade sig lucka i den sista kurvan och kunde precis fånga in norske gästen Rolf Roys på mållinjen. Vinnartiden 1.26,8 var ett nytt rekord för Salte Fanden som fick 50
000 kronor för segern i loppet som var ett försök i kallblodens Dubbelcupen.
En annan dubbelsegrare var John Östman som vann med M.P.Domino och finske Pain Train.
I Stonas Midsommarkrans gjorde Sandra Eriksson slag i saken nästan omgående från tillägg med Grit Brodda och landade utvändigt ledaren. Grit Brodda svarade allt och var bara bäst efter att ha fått ta över ledningen 600 meter från mål. Olly Håleryd spurtade bra till andraplatsen en bit före de övriga. Ägaren Carl-Axel Triumf i Södra Sunderbyn räknade hem förstapriset 75
000 kronor.
V64-spelet delade ut 5 690 kronor på sex rätt.

Mikael Wikner, Kanal 75