Petersen och Chaves – historiska vinnare på Bro Park

,

Det blev brasilianskt-norskt i topp i det historiska första loppet på Bro Park som reds på onsdagen.
Niels Petersen-tränade Proud Possibility med brasilianske Elione Chaves i sadeln, tog hem premiärloppet på Sveriges nya galoppbana, belägen ett par mil norr om Stockholm.


Skandinaviens mestvinnande galopptränare och jockey tog var sitt championat i fjol på Täby som i år ersätts av Bro Park – en toppmodern anläggning fyra gånger så stor som Täby.
Niels Petersen och Elione Chaves slog också an tonen direkt på den nya banan. Strax efter klockan 12.20 var det dags för det allra första loppet på Bro Park och sexårige valacken
Proud Possibility
infriade favoritskapet i det 1600 meter långa loppet på dirt tracken.
Det reds nio lopp på sandbanan under onsdagens smygpremiär. Allt för att spara det nyanlagda gräset till den officiella invigningen söndagen 19 juni.
Onsdagen var lika mycket tävlingsdag som ett test för att trimma organisationen på Bro Park som kommer att kosta uppåt 700 miljoner kronor att färdigställa.
Championtränaren Niels Petersens ställföreträdande Knut O Arnesen har tävlat på många av Europas banor och gav den nya anläggningen ett gott betyg.
– Jag tror att det kommer att bli väldigt bra. Men just nu är det en byggarbetsplats, främst på stallbacken. Men det är lika för alla och det är det vi har att jobba med. Jag tror att det kommer att bli kjempefint här när allting kommer i ordning. Vi ser fram emot fortsättningen, sa Knut O Arnesen från vinnarstallet som skrev in sig i historieböckerna.
Den regerande championjockeyn i Skandinavien om det historiska första loppet på Bro Park.
– Det är en fin bana, lite lös för dagen. Hästen är mycket bra, sa Elione Chaves.

Arabda tog hem Jockeyklubbens
Per-Anders Gråberg, mångårig champion på Täby Galopp, vann dagens finaste lopp Jockeyklubbens Stolöpning med 100 000 kronor till vinnaren tillsammans med Arabda.
Patrick Wahl tränar det femåriga stoet som varit nära att få sätta livet till i en sjukdom. Nu kom tredje raka efter comebacken.
– Hon har både utseende och klass. Nu väntar Bloomers närmast. Jag flyttar hit ut runt 13 juni och vi är så glada för det. Den här fina anläggningen….det är en dröm vi tränare får vara med om, sa Patrick Wahl.

“Den som väntar på något gott…”
Jägersrotränarna Vanja Sandrup och Hans Adielsson vann lopp två och tre. Först i dagens fjärde lopp, V4-4, kom den första hemmasegern.
Tidigare riksgaloppören Typhoon Season segrade i loppet för amatörryttare
under Therese Karlsson, anställd av Madeleine Smith och alltså historisk som första amatörsegrare på den nya banan.
Täbys Madeleine Smith har inte hunnit flytta in på Bro Park.
– Men jag ser mycket fram emot att flytta hit. Tyvärr är mitt stall i den andra flyttomgången…men den som väntar på något gott kan väl aldrig vänta för länge, sa Smith och skrattade.

Genrep inför storpremiären
Söndagen 19 juni hålls alltså den stora premiärdagen på Stockholms nya kapplöpningsbana, då bland annat Stockholm Stora Pris står på programmet.
Onsdagens smygpremiär bjöd på två genrep för två andra storlopp den dagen. Diana Trial vanns av Tommy Gustafssons Cordelia, riden av Jacob Johansen.
Jockeyklubbens 2000 Guineas Trail vanns av Hans Adielsson Amarillo Starlight, med Kevin Stott i sadeln.
Svensk galopp ska hinna med två stordagar före Bro Park-premiären: Nationaldagsgaloppen på Gärdet 6 juni och Svenskt Grand National 11 juni på Strömsholm.

Mikael Wikner, Kanal 75