Perfekt uppladdning för Hail Mary

,

Det blev inga framskjutna placeringar för svenskarna. Men en tränare var ändå strålande nöjd efter Prix de Belgique. – Det var exakt det där vi ville se, närmast jublade Daniel Redén sedan han fått se Hail Mary gå i mål som opressad sexa. Segern gick till Izoard Vedaquais.

Fyra svensktränade hästar fanns på startlinjen när de sista Prix d’Amerique-biljetterna skulle delas ut på söndagen.
För Hail Mary och Moni Viking fanns inga omedelbara krav att jaga dessa då hästarna med stor sannolikhet kommer med i loppet tack vare sin höga prissummor.
Det förklarar Daniel Redéns närmast euforiska reaktion när Hail Mary skar mållinjen som sexa efter att ha snabbstartat till spets, släppt ledningen 1 500 meter från mål och sedan inte riktigt fått fritt från tredje par invändigt.
– Det var exakt det där vi ville se. Han klarade starten perfekt och fick sedan smyga med. Jag tror inte att han var det minsta trött, utbrast Redén vars häst stannade helt i debuten på Vincennes på nyårsafton och såg betydligt kaxigare ut den här gången.
– Det finns flera växlar kvar. Han gick med pg-skor och nästa gång ska vi testa rycktussar för första gången i hans liv. Det kändes verkligen skönt. Om han inte har tillräckligt med pengar för att komma med i Prix d’Amerique så går vi för Prix de France, sade Redén.
Bakom Hail Mary skuggade Björn Goop och Moni Viking som emellertid släppte ett par längder över upploppet och slutade utanför prispengarna.
Ett desto positivare formbesked bjöd Fredrik Wallins Sayonara som tvingades tävla med skor efter en anmälningsmiss, men spurtade piggt mellan hästar efter att ha dragits sist av en tröttnade Delia du Pommereux.
Däremot försvann de eventuella Prix d’Amerique-drömmarna för Great Skills som högg i galopp från start och tappade alla möjligheter för Daniel Wäjersten.

”Inte trött efter loppet”
Izoard Vedaquais tog även han ett par galoppsteg från början, men ställde sig snabbt och övertog kommandot efter halva loppet.
Sedan höll han undan med minsta möjliga marginal för Inmarosa och Go On Boy som flög fram längst ut i banan.
– Jag är jättenöjd. Hästen tvekade lite från start, men sedan var han riktigt fin. Loppet gick inte speciellt fort, 1.15-tempo en bit och vi behövde inte rycka tussarna för att vinna idag. Hästen var inte trött efter loppet. Det finns någon växel till som vi kan plocka fram till Prix d’Amerique, kommenterade segertränaren Phillipe Allaire, vars häst redan var inkvalad.
Det var däremot inte Inmarosa och Go On Boy som fick dela på andrapriset och framförallt varsin biljett till Prix d’Amerique. Precis som vid andraplatsen i Elitloppet i fjol gick den senare snabbast av alla över mål och kan bli en spännande joker om två veckor.

Sju eller åtta platser på prispengar
Det innebär att totalt tolv tog sig till Prix d’Amerique via de olika kvalificeringslöpningarna. Förutom söndagens tättrio är det Ampia Mede Sm (Fabrice Souloy), Emeraude de Bais (Benjamin Goetz), Gu d’Heripre (Fabrice Souloy), Hokkaido Jiel (Jean Luc Dersoir), Hussard du Landret (Benoit Robin), Hooker Berry (Jean-Michel Bazire), Idao de Tillard (Thierry Duvaldestin), Jushua Tree (Jean-Michel Bazire) och svenske San Moteur (Björn Goop) som tyvärr blivit skadad och inte kommer att vara med.
Osäkert deltagande är det även för Jushua Tree och om denne tackar nej återstår i så fall åtta platser som går till hästarna som har högst prispengar vid anmälan.
Där borde Hail Mary med sina 15 miljoner kronor kunna slå sig in och försvara de svenska färgerna, sedan återstår att se om han får sällskap i det blågula laget.