Östersund hoppas på Masters-toppar

,

Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb i comeback och ett nytt möte mellan världstopparna Propulsion och Readly Express.
Det kan mycket väl bli verklighet i finalen av Trotting Masters i Östersund om ett par veckor.

Publiken på Solvalla gratulerar Ringostarr Treb, Wim Paal och Jerry Riordan efter elitlopssegern i maj.  Malin Albinsso, TR Bild Malin Albinsson, TR Bild.


Söndagen 16 september smäller det på Östersundstravet som då väntar topptravare från hela Europa till finalen av Trotting Masters.
Tolv av hästarna som samlat flest poäng i storloppen för den äldre eliten i Europa i år är direktkvalificerade till finalen på den jämtländska banan. Frågan är bara hur många av de bästa som kommer?
Förstapriset på två miljoner kronor var i vart fall inte tillräckligt för att locka franske Bold Eagle som toppar den europeiska travunionen UET:s liga.
Travbanechefen Jan Quicklund på Östersundstravet har dock många andra hästar att hoppas på.
– Det är mörk anmälan till slut men självklart har vi fått indikationer på vilka som är intresserade av att vara med. Kretsen kring Bold Eagle aviserade tidigt att det med största sannolikhet inte blir en start i Sverige. Men det finns ju andra. Fransmännen hänger ständigt i luften och vi får inte riktigt besked av de aktiva där. Men bedömningen jag gör efter att ha pratat med Klaus Koch är att vi kanske kan nå tre, möjligen fyra fransmän och två italienare, säger Jan Quicklund.

Hoppas på trion
Vilka hästar som till slut anmäls till finalen återstår alltså att se. Hästar i världstoppen vars tränare sagt sig vara intresserade av att vara med är svensktränade trion Readly Express, Propulsion och Ringo Starr Treb.
Jerry Riordan har inte startat Ringo Starr Treb sedan segern i Elitloppet men vill till Jämtland. Timo Nurmos är en annan som siktar på loppet om bara Readly Express hinner bli kvitt halsinfektionen som spökade senast på Bergsåker.
– Får vi Readly Express, Propulsion och Ringo Starr Treb, samt norske Evil Enok M.E. som vann Oslo Grand Prix – ja, då har vi ett av de bästa lopp som någonsin körts i Sverige, säger den jämtländske travchefen.

Stor-tv-premiär
Östersundstravet har investerat en miljon kronor i ny teknik som ska köras för första gången den här tävlingssöndagen med V75.
Det handlar om en teknisk uppgradering med två nya tävlingsdisplayer på innerplanen framför publikplats med oddsvisning och möjlighet att visa både loppen och annat visuellt innehåll i magasinsform.

Tolv topp i Trotting Masters
(Ställningen per 180831)

1.Bold Eagle 3 250 poäng
2. Propulsion 2 950 poäng
3. Aubrion du Gers 2 750 poäng
4. Uza Josselyn 1 700
5. Readly Express 1 600
6. Ringostarr Treb 1 550
7. Belina Josselyn 1 500
8. Timone Ek 1 300
9. Billie de Monfort 1 225
10. Pastore Bob 1 200
11. Bird Parker 1 050
12. Urlo dei Venti 1 000
12. Evil Enok M.E. 1
000

Mikael Wikner, Kanal 75