Obesegrad till kalla kriteriefinalen

,

Sju raka segrar.
Jan-Olov Perssons obesegrade talang Tand Kraft lekte hem uttagningsloppet till Svenskt Kallblodskriterium på måndagen och blir blytung favorit i finalen om knappt två veckor.
Segermarginalen blev den här gången hela nio längder.

Under måndagslunchen var det dags för uttagningsloppen till de treåriga kallblodens största lopp för året – Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet.
Kullens förstaseedade häst på hingstsidan kom ut i det första av två kvallopp under Danneros lunchtävlingar.
Tand Kraft ser ut att kunna bli en ny stjärna från Jan-Olov Perssons stall och visade sig nu även bäst även när det gällde som mest.
– Jätteskönt att det här är avklarat. Kvalen är det tuffaste. När vi väl är i final är det bara att köra, kommenterade Hagmyrentränaren.
I loppet öppnade andrahandsfavoriten Eikfaksen pilsnabbt mitt i banan för Öystein Tjomsland. Favoriten Tand Kraft hamnade på efterkälken från sitt innerspår och lyftes bara ut ett spår av Jan-Olov Perssons för att inte bli fast.
Efter 600 meter kunde Tand Kraft glida till täten och resten var alltså spel mot ett mål. Eikfaksen hängde på till andraplatsen en bra bit bakom Tand Kraft.
Segertiden skrevs till 1.27,9 över 2140 meter, bilstart.

Obesegrad till final
Christer Lindström från Lingbo i Ockelbo kommun äger löftet som går till finalen som obesegrad efter sju starter från debuten.
– Han var bra igen. Jag förstod att jag kanske skulle få överta efter den första kurvan. Sedan valde jag att hålla ett bra tempo hela vägen, sa Jan-Olov Persson, som också fick med Björlifanner och Hägern T.H. till finalen.

Tjomsland känner sig slagen
Det blev favoritseger även i det andra uttagningsloppet. Norske tränaren Öystein Tjomsland – med filial i Sundsvall – behövde inte vara orolig bakom Sjö Vinn.
Efter en långsam inledning kunde ekipaget ta över ledningen efter 700 meter.
Sjö Vinn var halvsekunden snabbare än vinnaren av det första uttagningsloppet. Öystein Tjomsland lät dock skeptisk till utsikterna att kunna sticka upp i finalen.
– Alla lopp ska köras men Perssons häst fortsätter att imponera väldigt mycket. Jag tror inte att vi klarar av att slå den utan vi andra får köra om platserna bakom. Det är annars en fin utveckling i Sjö Vinn som vann väldigt enkelt när vi fick överta ledningen.
Jan-Olov Persson blev dagens man på Dannero med sex hästar till final i den öppna klassen. Stallet låg även bakom vinnarna av kvalen till Kriteriestoet. Sirifaxa (Ulf Ohlsson) och Uggla i Mossen (Örjan Kihlström) var två favoriter som övertygade efter tidig tätkänning.
Finalerna av unghästloppen avgörs under Danneros V75-dag, söndagen 7 augusti. Svenskt Kallblodskriterium lockar med 600 000 kronor i förstapris och Kriteriestoet med 350 000.

Startlistorna till finalerna kommer senare!

Mikael Wikner, Kanal 75